Elektrotehnički fakultet u Sarajevu u suradnji sa JU Muzej Sarajeva i 5D-CADD d.o.o. Sarajevo kompletirao prvu fazu virtuelne rekonstrukcije Isa-begove tekije

09.02.2009. 11:45 / Izvor: eKapija.ba
Elektrotehnički fakultet u Sarajevu u suradnji sa JU Muzej Sarajeva i 5D-CADD d.o.o. Sarajevo kompletirao prvu fazu virtuelne rekonstrukcije Isa-begove tekije

Isa-begova tekija je jedna od najznačajnijih tekija u Sarajevu. Sagrađena je prije 1462. godine i predstavlja najstariju ustanovu u Sarajevu. Riječ je o spomeniku kulturno-historijskog naslijeđa nulte kategorije, mjesto odakle je počelo širenje i gradnja Sarajeva, i koji zaslužuje mnogo više pažnje.

Izgradio ju je Isa-beg Ishaković i poklonio građanima Sarajeva kao vječnu nagradu.

Tekija je više puta popravljana, rušena u požarima i poplavama i svaki put nakon rušenja potpuno obnavljana. Godine 1957. tekija je posljednji put srušena, a groblje uništeno.

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika je tekiju 2005. godine proglasila nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine.

S obzirom na to da je kompletirana prva faza virtuelne rekonstrukcije ovog spomenika, razgovarali smo sa koordinatoricom projekta doc. dr. Selmom Rizvić, koja predaje Kompjutersku grafiku na Odsjeku za informatiku i računarstvo na Elektrotehničkom fakultetu u Sarajevu.

eKapija.ba: Opišite nam projekat virtuelne rekonstrukcije Isa-begove tekije?

Rizvić: Bosna i Hercegovina je zemlja veoma bogata kulturnim naslijeđem. Nažalost, neki od objekata su u veoma lošem stanju, a neki su čak i potpuno uništeni. Naš cilj je da upotrebom tehnika kompjuterske grafike izvršimo virtuelnu rekonstrukciju ovih objekata u formi 3D kompjuterskih modela i predstavimo ih multimedijalno putem Interneta.

Isa-begova tekija je prvi objekat koji se spominje u kontekstu grada Sarajeva u Vakufnami osnivača grada Isa bega Ishakovića. Sarajlije su ovaj objekat zaboravile, a neki nisu nikad ni čuli za njega. On je izgrađen prije 1462. godine, a definitivno uništen 1957. godine i na njegovom mjestu je izgrađena cesta prema Palama i benzinska pumpa na Bembaši.

Prva verzija projekta sadrži interaktivni 3D model objekta Tekije i užeg okruženja, nišana ispred Tekije i dvije unutrašnje prostorije (hodnik i semahana). Pored modela prezentirani su i tekstovi o Tekiji, te malobrojne slike i crteži objekta.

eKapija.ba: Predstavite projektantski tim, odnosno nosioce projekta?

Rizvić: Nosioci projekta su ispred Elektrotehničkog fakulteta u Sarajevu pored mene i dipl. ing Aida Sadžak, asistent na istom predmetu koji ja predajem i ing. Anis Zuko, student Masters studija na našem odsjeku.

Ispred Muzeja Sarajeva sarađujemo sa direktoricom, Amrom Madžarević, a tehničku saradnju imamo sa dipl. ecc. Dinom Selimovićem, direktorom kompanije 5D-Cadd koja se bavi edukacijom i implementacijom novih 3D (trodimenzionalnih), IT i štamparskih tehnologija na tržištu Bosne i Hercegovine

eKapija.ba: Na koja rješenja ste posebno ponosni u projektnom rješenju, šta će se to prepričavati među Vašim kolegama ?

Rizvić: Mi smo svi veoma emotivno vezani za ovaj projekat, jer otkrivamo nešto što je veoma malo poznato. Radeći na projektu i sami smo puno naučili o ovom objektu koji je tako značajan za naš grad. Ono što je posebno privlačno jeste simbolika samog objekta i svega što je vezano za njega. Pokušavamo naći ljude koji pamte ovaj objekat i od njih saznati više detalja o njegovom izgledu i namjeni. Također je bilo veoma interesantno kada smo napravili prvi probni 3D print objekta, jer je čovjek rijetko u prilici da može da dodirne svoj 3D model.

eKapija.ba: Kroz koliko faza će proći čitav projekat?

Rizvić: Sada smo u procesu pronalaženja sredstava za drugu fazu, ali mislim da se ovaj projekat može još produbljivati.

eKapija.ba: Šta će biti budući koraci na ovom projektu?

Rizvić: Druga faza projekta će se fokusirati na simboliku objekata, gdje svaki detalj ima dublje značenje. Uvešćemo virtualne vodiče koji ce pričati priče o objektu i njegovoj historiji korištenjem tehnika digital storytellinga.

Sa stanovišta modela druga faza projekta predviđa:

- modeliranje preostalih unutrašnjih prostorija Tekije (mejdan odaja, divhana, mutvak)

- digitalizaciju cijelog kompleksa: Šehova korija - tekija, dva derviška mezara, vrelo Abu-Hayat, pećina, stijena Orlovača, druga pećina

- vizualizaciju "prirodnog botaničkog vrta" u okolini Tekije

- kreiranje makete kompleksa tehnikom 3D štampe

Cjelokupan projekat možete pogledati na: http://www.muzejsarajeva.ba/tekija

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije