Uskoro prvi rezultati digitalizacije bh. historijskih eksponata

Pauza / KULTURA I FILM

Uskoro prvi rezultati digitalizacije bh. historijskih eksponata

U ovoj fazi GDH će digitalizirati velike objekte i arheološke komplekse pomoću dronova.

11.11.2019. 13:38 / Izvor: Fena

Predsjednik Global Digital Heritagea Herbert Maschner i naučni direktor Victor Menchero tokom posjete Sarajevu, od 12. do 14. novembra, predstavit će prve rezultate digitalizacije kolekcija Zemaljskog muzeja BiH i Muzeja Sarajeva, te izabranih nekropola stećaka, koja je urađena u junu ove godine.

Također, istraživačima okupljenim oko Sarajevo Graphics Group donirat će opremu i softver za fotogrametrijsku digitalizaciju eksponata, na kojoj će održati trening, kao i predavanje studentima Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.

U saradnji sa Udruženjem DIGI.BA i bh. arheolozima, ekipa će obići i lokalitete nekropola stećaka i druge arheološke lokacije kako bi se pripremila naredna faza digitalizacije planirana za iduću godinu.

U ovoj fazi GDH će digitalizirati velike objekte i arheološke komplekse pomoću dronova.

Global Digital Heritage (GDH) je neprofitna privatna istraživačko-obrazovna organizacija posvećena dokumentiranju, monitoringu i zaštiti globalnog kulturnog i prirodnog naslijeđa. GDH koristi digitalnu vizualizaciju, 3D virtualizaciju, geoprostornu informatiku i open access rješenja za kreiranje digitalnih modela kulturnih spomenika koji se besplatno stavljaju na raspolaganje javnosti.

Ključni element njihove misije je demokratizacija nauke. Podaci su besplatno raspoloživi cijelom svijetu u znak podrške kulturnom naslijeđu, edukaciji, javnom pristupu i naučnom istraživanju iz oblasti digitalne humanistike, saopćeno je iz Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza