Investicije / NEKRETNINE

Gradsko vijeće odlučuje o RP Otoka – meander - Izgradnjom naselja sanirati klizište

02.04.2008. 14:52 / Izvor: Oslobođenje

Regulacioni plan Otoka - meander prije desetak dana prezentiran je na javnoj tribini u Općini Novi Grad. Kako bi počele implementacija i realizacija, potrebno je da se plan usvoji na Gradskom vijeću. U okviru ovog projekta planirana je izgradnja društvenog centra i stambenog naselja.

U sklopu društvenog centra koji će se nalaziti pored Olimpijskog bazena Otoka nalaziće se svi neophodni sadržaji za sve starosne grupe, ali i muzička škola, te multikonfesionalni centar, koji će biti smješten uz džamiju Istiklal. Klizište koje se pojavilo u ovom dijelu Otoke saniraće se izgradnjom devet stambenih objekata s podzemnom garažom, a taj kompleks činiće jedno novo naselje.

“Nemamo informaciju kada bi se mogao realizirati RP Otoka - meander. To zavisi od Općine i njene zainteresiranosti za ovim projektom, te od potencijalnih investitora. Općina, nakon usvajanja regulacionog plana, treba izdati urbanističke saglasnosti kako bi se pristupilo samoj gradnji“, istakla je Nataša Taburi, viši stručni saradnik u Zavodu za planiranje razvoja Kantona Sarajevo.

Pored usvajanja regulacionog plana, potrebno je naći i investitore koji će graditi stambene objekte na ovom prostoru. Kako su nam kazali u Općini Novi Grad, vlasnicima zemljišta i spornih objekata u ovom dijelu Otoke, koji imaju sve potrebne dozvole, biće ponuđene zamjenske lokacije ili novčane naknade.

“Na cijelom području nalazi se jedan stan koji nema odgovarajuću dozvolu. Pored toga, u jednom stambenom objektu nalaze se Romi koji imaju dozvolu od vlasnika da koriste prostorije te kuće. Oni primaju socijalnu pomoć i registrovani su u dvije općine. Zbog toga smo taj problem kandidovali Ministarstvu za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Kantona“, kazala je Naliha Šabanović, iz Službe za odnose s javnošću Općine Novi Grad.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije