Banka Srpske prodaje umjetničke slike Adina Hebiba za 35.300 KM

02.11.2022. 09:32 / Izvor: Glas Srpske
adin hebib slika

Banka Srpske u stečaju ponudila je na prodaju umjetničke slike vrijedne 35.300 maraka, koje ne mogu biti prodate po cijeni nižoj od 20 odsto procijenjene vrijednosti uvećane za PDV.

Banka Srpske u stečaju ponudila je na prodaju umjetničke slike vrijedne 35.300 maraka, koje ne mogu biti prodate po cijeni nižoj od 20 odsto procijenjene vrijednosti uvećane za PDV.

Navedeno je to u oglasu koji je juče objavljen u "Glasu Srpske". Na dobošu će se naći šest umjetničkih slika slikara Adina Hebiba, od kojih su najskuplja ulja na platnu "Žena u postojanju" i “Moj život: Krošnja” procijenjene na po 8.000 maraka.

Stečajni upravnik Banke Srpske Goran Radivojac rekao je za "Glas" da su na licitaciji ponuđene slike koje su ostale neprodate od ranije.

"Svako ko je zainteresovan može doći u banku da pogleda slike te kupi jednu ili više. Pravo učešća imaju sva fizička i pravna lica koja uplate depozite u iznosu od deset odsto od procijenjene vrijednosti", rekao je Radivojac.

Dodao je da je usmeno javno nadmetanje zakazano za 1. decembar sa početkom u 13 časova u prostorijama Okružnog privrednog suda u Banjaluci. U oglasu je pojašnjeno i da će licitacija biti održana ukoliko se pojavi samo jedan ponuđač.

Kupac ima rok od 30 dana da plati kupoprodajnu cijenu, a isto toliko vremena da sklopi ugovor o kupoprodaji. Sve troškove sačinjavanja i ovjere ugovora te pripadajuće takse i poreze u vezi sa kupljenim slikama snosi kupac.

Radivojac je kazao da će novac od prodaje ući u stečajnu masu.

"Do sada smo imali dvije diobe i u iznosu od 100 odsto namireni su svi do petog isplatnog reda, dakle svi povjerioci koji su bili fizička i pravna lica, a nisu bili u osnivačkoj strukturi Banke Srpske", rekao je Radivojac, dodavši da očekuje da će uskoro biti isplaćen i šesti isplatni red.

Radivojac kaže da stečajni postupak redovno traje te da njegova brzina sada zavisi od brzine sudova.

"U toku su parnični izvršni postupci, sve se slijeva u stečajnu masu nakon čega vršimo ove sukcesivne diobe. Dio sredstava je rezervisan za sudske sporove, a tu je i ona parnica sa Ukio bankom, ali to sve ide svojim tokom i na to ne možemo uticati", kazao je Radivojac.

Banka Srpske bila je jedna od prvih komercijalnih banaka osnovanih u Republici Srpskoj koja je sa radom počela u junu 2000. godine u Banjaluci. Stečajni postupak otvoren je u aprilu 2017. godine.

U oglasu o prodaji pokretne imovine Banke Srpske navedeno je da se uplata depozita može izvršiti na transakcioni račun Banke Srpske a.d. Banjaluka - u stečaju broj 551 790 22211968 63 otvoren kod UniCredit banke Banjaluka najkasnije dva dana prije održavanja licitacije. Kako je navedeno, kupac je dužan da dokaz o uplati dostavi na uvid na dan licitacije.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije