Banke Srpske pale za tri miliona KM

22.04.2018. 09:48 / Izvor: Glas Srpske
Banke Srpske pale za tri miliona KM

Početna cijena na ovoj licitaciji niža je za tri miliona KM u odnosu na procijenjenu vrijednost zgrade.

Stečajna upravnica Banke Srpske Mirjana Golić zakazala je novu prodaju imovine ove propale banke, a na dobošu se ponovo našla i atraktivna zgrada u banjalučkom naselju Borik čija je cijena snižena na pet miliona.

Početna cijena na ovoj licitaciji niža je za tri miliona KM u odnosu na procijenjenu vrijednost zgrade.

Zgrada u kojoj je bilo sjedište Banke Srpske nuđena je na prvoj licitaciji za 8,48 miliona, a na drugoj za 7,60 miliona KM, ali niko nije bio spreman da za nju izdvoji toliko novca.

"Na trećoj licitaciji, koja će biti održana 28. maja, zgrada može biti prodata po cijeni koja iznosi 60 odsto od procijenjene vrijednosti", navedeno je u javnom pozivu.

Golićeva će na novoj licitaciji pokušati da pronađe kupce i za poslovnu zgradu u Bihaću koja je procijenjena na 1,97 miliona maraka. Ista kalkulacija za prodaju ove nekretnine važi kao i u slučaju objekta u Banjaluci, a zainteresovani kupci moći  će da je pazare za najmanje 1,18 miliona KM.

Pored poslovnih zgrada banke, na dobošu je po treći put i Banjsko-rekreativni centar Srpske toplice u Banjaluci, a oni koji budu spremni da za tu imovinu izdvoje najmanje 1,08 miliona maraka moraće da ispune i dodatne uslove. Na listi uslova su da banjski kompleks bude stavljen u funkciju, zapošljavanje radnika i zadržavanje objekta u vlasništvu minimalno pet godina nakon kupovine.

Pored ovih, na licitaciju su prvi put ponuđene i nekretnine u Derventi, Bileći, Bijeljini i Istočnom Sarajevu, te pokretna imovina banke. Po drugi put je oglašena prodaja nekretnina u više opština RS.

"Kupci se od februara raspituju za nekretnine Banke Srpske i u RS i u FBiH. Za poslovnu zgradu u Banjaluci bilo je zainteresovanih, ali se oni nisu javljali na prethodna dva javna poziva. Očekujem da ćemo treći put imati više sreće, ali vidjećemo kakav će biti ishod", kazala je Golićeva.

Novac od prodaje imovine Banke Srpske poslužiće za isplatu povjerilaca. Golićeva je podsjetila da se na računu već nalazi oko 30 miliona maraka spremnih za podjelu povjeriocima, ali da su to stopirali Investiciono-razvojna banka RS i ostale vladine institucije koje nisu podržale njen izvještaj o radu.

Agencija za bankarstvo RS je 16. novembra 2015. godine uvela privremenu upravu u Banku Srpske, dok je 11. maja 2016. pokrenula postupak njene likvidacije. Agencija za bankarstvo je 10. januara 2017. podnijela Okružnom privrednom sudu u Banjaluci zahtjev za pokretanje stečaja nad Bankom Srpske, a pokrenut je 4. aprila iste godine.

Potraživanja

Prijavljena potraživanja povjerilaca Banke Srpske dostigla su 254,40 miliona, a od tog iznosa osporeno je oko 70 miliona KM.

Najveći iznos novca od banke potražuju s njom povezana pravna lica - 112 miliona KM.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital