Bugari preplatili akcije 108.000 KM

02.07.2013. 08:00 / Izvor: Nezavisne novine
Bugari preplatili akcije 108.000 KM

Dva javna fonda RS prodala sudevet odsto svojih akcija u Fabrici duvana Banjaluka na berzanskoj aukciji za ukupno 743.460 KM, što je za 108.024 KM više od početne ponuđene cijene.

Dva javna fonda RS prodala sudevet odsto svojih akcija u Fabrici duvana Banjaluka na berzanskoj aukciji za ukupno 743.460 KM, što je za 108.024 KM više od početne ponuđene cijene.

Penzijski rezervni fond (PREF) i Fond za restituciju RS su kao početnu aukcijsku cijenu po akciji Fabrike duvana istakli jednu marku, ali su ih prodali po 1,17 KM, što je najveća ikad postignuta cijena za te akcije.

"Prvi put otkako PREF prodaje akcije na berzi, desilo se da smo ih prodali po većoj cijeni od ponuđene, a da je bio samo jedan kupac. Dakle, kupac je mogao da plati jednu KM po akciji, a odlučio je da plati 1,17 KM. Mislim da se takva situacija do sada nije desila na Banjalučkoj berzi i pretpostavljam da se radi o ozbiljnom investitoru, koji želi da sve akcionare stavi u isti položaj. Nama je bilo važno da prodaja bude transparentna i da svim potencijalnim investitorima damo mogućnost da učestvuju na aukciji", kazao je Darko Lakić, direktor Društva za upravljanje PREF-om.

Iako još nije objavljen identitet kupca, pretpostavlja se da je riječ o bugarskom holdingu "Bulgartabac", koji je prije tri mjeseca, u sklopljenom memorandumu s Vladom RS, izrazio interes za preuzimanje državnih akcija jedinog proizvođača cigareta u RS.

"Bulgartabac" je, takođe, 19. juna s laktaškom firmom "Antonić Trade" potpisao ugovor o kupovini 55 odsto akcija Fabrike duvana, a za tu transakciju čekaju odobrenje Konkurencijskog savjeta BiH.

Bugari su se obavezali da će osnovnu djelatnost Fabrike duvana zadržati najmanje pet godina uz obezbjeđenje ulaganja u kupovinu nove opreme i povećanje proizvodnje.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije