Šest firmi kupilo zgradu Sinergije plus u Banjoj Luci za 3,5 mil KM

20.01.2017. 14:19 / Izvor: capital.ba
Šest firmi kupilo zgradu Sinergije plus u Banjoj Luci za 3,5 mil KM

Za ovaj objekat pored Aquariusa bila su zainteresovana još dva preduzeća i to ABC Finance i i Led–Media.

Marketinška agencija Aquarius kupila je sa još pet firmi poslovni objekat Mikrokreditnog društva Sinergija plus u stečaju u banjalučkom naselju Obilićevo za 3,51 mil KM, otkriva poslovni portal Capital.ba.

Za ovaj objekat pored Aquariusa bila su zainteresovana još dva preduzeća i to ABC Finance koji je nudio 3,5 mil KM i Led–Media koji je ponudio 3,31 mil KM.

Direktor Aquariusa Brankica Janković potvrdila je za Capital da je ova agencija sa još pet firmi kupila objekat u koji će premjestiti svoje sjedište.

"Tačno je da smo se mi pojavili na licitaciji ispred ovih šest firmi i kupili taj objekat. Što se nas tiče, veoma smo zadovoljni jer će agencija Aquarius nakon 23 godine rada konačno useliti u svoje prostorije", naglasila je Janković.

Stečajni upravnik Sinergije plus Milan Latinčić rekao je za Capital da je uspio da nađe kupca za ovaj objekat i to tek na 23. licitaciji koja je održana juče. On je istakao da je procijenjena vrijednost ovog objekta bila 8,5 mil KM, ali da mu je cijena padala nakon niza bezupsješnih pokušaja prodaje.

Latinčić je rekao da Aquarius ima rok od 30 dana da plati ovaj iznos od kojeg će najveći dio biti iskorišten za namirenje hipotekarnog povjerioca Hypo Alpe Adria banke, odnosno firme HETA koja je otkupila potraživanja te banke.

"Od tih 3,51 mil KM, oko 2,8 miliona pripada Hypo banci čija su potraživanja obezbijeđena hipotekom, odnosno sada će to biti isplaćeno firmi HETA jer je otkupila potraživanja Hypo banke. Ostatak će biti podijeljen ostalim povjeriocima", naglasio je Latinčić.

Dodao je i da su ostala neprodata još dva kancelarijska prostora u ulici Mladena Stojanovića u Banjaluci. Oni su na prodaju ponuđeni po cijeni od 665.000 KM i 175.000 KM.

"Ovo su najniže cijene ispod koji se ti prostori ne mogu prodati. Takođe, nismo uspjeli da nađemo kupca ni za prostor u Gradišci koji se sada prodaje po cijeni od 25.000 KM ", rekao je Latinčić.

On je istakao da nije prodat ni portfolio MKD Sinergije procijenjene vrijednosti 19,4 mil KM. Portfolio ne može biti prodat ispod 1,7 mil KM, a ni za njega do sada nije bilo zainteresovanih kupaca.

Dodao je da je do sada iz plasiranih kredita Sinergije naplaćeno više od 15 mil KM.

Stečajni postupak u Sinergiji plus traje već pet godina, a Latinčić kaže da još uvijek nije izvjesno njegovo okončanje jer za dobar dio imovine u proteklom periodu nije bilo interesa, a osim toga ovo društvo opterećuju i brojni parnični postupci. Priznata potraživanja povjerilaca Sinergije plus iznose više od 30 mil KM.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije