Investicije / PROJEKTI

Investicija od 75 mil. EUR: Kreće izgradnja HE u blizini Kalinovika

17.12.2018. 07:41 / Izvor: atvbl.com
Vlasnik komanije "EFT grupa" Vuk Hamović istakao je da je kraj poslovne godine izuzetno povoljan za ovu kompaniju, a posebno za Rudnik i termoelektranu "Stanari", koji rade bez problema i sa rezultatima iznad očekivanih.

"Nadam se da su i naši radnici zadovoljni. Plate su iz iznad prosjeka i republičkih i granskih, država ubire poreze, a mi smo zadovoljni profitom", rekao je Hamović novinarima prije svečanosti nagrađivanja najuspješnijih radnika ove kompanije povodom postizanja izvanrednih rezultata u ovoj godini. 

On je naveo da je godišnja proizvodnja stanarske termoelektrane oko dva miliona megavat časova, što je i plan za narednu poslovnu godinu. 

Hamović kaže da su konstantna nova ulaganja u termoelektranu, godišnje se odrade dva remonta, što iziskuje i nove investicije. 

"Nezavisno od Stanara mi planiramo naredne godine početak gradnje hidroelektrane u blizini Kalinovika. Investicija je započeta prije nekoliko godina, znatno je manja od stanarske i sa proizvodnjom od 35 megavata, a nju će biti uloženo 75.000.000 eura", naveo je Hamović. 

Tehnički direktor Rudnika "Stanari" Stevan Lončar kaže da je zadovoljan po pitanju iskorištenosti opreme i eksploatacionih uslova, te ostvarenih rezultata i istakao da je otkopano oko 11 miliona metara kubnih otkrivke. 

Lončar je naveo da je ostvarena proizvodnja od dva miliona megavat časova električne energije, da su isporučili 2,5 miliona tona uglja, od čega su 300.000 tona isporučili drugim potrošačima, a 2,2 miliona tona je isporučeno za potrebe termolektrane u Stanarima. 

On kaže da je 70 odsto proizvedene struje unaprijed prodato kupcu iz Švajcarske. 

"Ukupan broj zaposlenih je 850, sa ukupno prosečno isplaćenim primanjima po zaposlenom od oko 1.500 KM mesečno", naveo je Lončar. 

Ovogodišnja prva nagrada uručena je Dragoljubu Laziću, poslovođi mašinskog održavanja na sistemu za ugalj na Mašinskom održavanju Rudnika. 

Lazić kaže da je ova nagrada podstrek, a mlađim kolegama poručio je da budu posvećeni u poslu. 

Novčane nagrade uručili su predstavnici rukovodstva "EFT grupe" na svečanom ručku organizovanom povodom postizanja izvanrednih rezultata ove kompanije u ovoj godini. 

Uručene su i jubilarne nagrade za radnike sa 30 godina staža u ovoj kompaniji, te se ovom prilikom kolektiv "EFT Stanari" na prigodan način i uz poklone pozdravio i sa radnicima koji krajem godine ostvaruju pravo na penziju. 

Okupljanju su prisustvovali i predstavnici Sindikata "EFT - Rudnik i termoelektrana Stanari" i grupa penzionera, nekadašnjih radnika koji su penzionisani u periodu od zasnivanja ove kompanije u Stanarima 2005. godine do danas. 

Ovo preduzeće pod nazivom "EFT - Rudnik i Termoelektrana Stanari" posluje od januara 2008. godine i kao društveno odgovorna komapnija značajno učestvuje i u društvenom životu opštine Stanari.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije