Kreće izgradnja novog vodovoda na području opštine Stanari

24.05.2022. 10:54 / Izvor: Akta.ba
Stanari

Opština Stanari je objavila tender Izvođenje radova na izgradnji objekata za vodosnabdijevanje naselja na području opštine Stanari. Vrijednost ovog projekta je 6.260.000,00 KM bez PDV-a.

Opština Stanari je objavila tender "Izvođenje radova na izgradnji objekata za vodosnabdijevanje naselja na području opštine Stanari". Razlog za izgradnju novog vodovoda je eksploatacija rudnih bogatstava EFT kompanije, koja će sledeće godine urušiti postojeći bunar iz kojeg se vodom snabdijevaju domaćinstva opštine Stanari.

Vrijednost ovog projekta je 6.260.000,00 KM bez PDV-a. 

Izgradnja objekata vodovodnog sistema provodiće se u dvije faze. Prva faza projekta vodosnabdijevanja odnosi se na centar Stanara, Donju i Gornju Ostružnju.

Izgradnja objekata vodovodnog sistema Stanari – faza I obuhvata koncept tehničkog rješenja vodosnabdijevanja budućeg konzumnog područja se zasniva na korištenju podzemnih voda sa bunara BOS-1, BOS-2, BOS-3 i BOS-4. Bunari se nalaze u naseljima Donja i Gornja Ostružnja.

Faza I podrazumijeva i vodosnabdijevanje dijela konzumnog područja, odnosno naselja Gornja Ostružnja, Donja Ostružnja i Stanari centar i zasniva se na korištenju podzemnih voda sa bunara BOS-1.

Objekti koji su predviđeni za izgradnju u fazi I su: pumpna stanica bunara BOS-1, distributivni rezervoar DR1 zapremine V=500 m³, pristupni put do DR1, vodovodna mreža gore navedenih naselja uključujući vezni i potisni cjevovod do DR1, izrada kućnih priključaka za navadena naselja i izgradnja postrojenja za povišenje pritiska PPP1 za jedan mali broj domaćinstava.

Glavni distributivni cjevovodi koji se polažu kroz gore navedena naselja su dimenzionisani na maksimalnu dnevnu, odnosno maksimalnu satnu potrošnju potrebnih količina vode za vodosnabdijevanje ostalih naselja koja u ovoj fazi nisu obuhvaćena uključujući: Stanari visinski dijelovi, Osredak, Ljeb, Radnja Donja, Cerovica, Dragalovci, Brestovo, Mitrovići, Cvrtkovci i Jalanjska.

Faza II podrazumijeva vodosnabdijevanje dijela konzumnog područja, odnosno naselja Stanari visinski dijelovi, Ljeb i Osredak i zasniva se na korištenju podzemnih voda sa bunara BOS-1 i BOS-3.

Objekti koji su predviđeni za izgradnju u fazi II su: pumpna stanica bunara BOS-3, pumpna stanica PS3,kontrrezervoar KR3 zapremine V=200 m³, pristupni put do KR3, dio pristupnog puta od pumpne stanice PS3 do lokacije kontrarezervoara KR3, vodovodna mreža gore navedenih naselja uključujući potisno-distributivni cjevovod do KR3, izrada kućnih priključaka za navedena naselja i izgradnja postrojenja za povišenje pritiska PPP6 za jedan mali broj domaćinstava.

Poziv ostaje otvoren do 8.6.2022.

Podsjetimo, skupština opštine Stanari je na 11. redovnom zasijedanju usvojila Prijedlog Odluke o izgradnji objekta za snabdjevanje vodom naselja na području opštine Stanari.

Donošenjem ove odluke stečeni su uslovi za raspisivanje tendera za izgradnju novog objekta za vodosnabdijevanje.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije