Isplaćeno 4,9 miliona KM podsticaja za povećanje plata

14.06.2021. 15:10 / Izvor: SRNA
Isplaćeno 4,9 miliona KM podsticaja za povećanje plata

Ministarstvo privrede i preduzetništva Republike Srpske isplatilo je privrednim subjektima ukupno 4.911.857 KM podsticaja za povećanje plata radnika.

Ministarstvo privrede i preduzetništva Republike Srpske isplatilo je privrednim subjektima ukupno 4.911.857 KM podsticaja za povećanje plata radnika.

"Pravo na podsticajna sredstva imala su privredna društva i preduzetnici, koji su povećali plate zaposlenih, a ispunjavaju opšte i posebne uslove Zakona o podsticajima u privredi Republike Srpske", ističe se u saopštenju. 

Najveći iznos dodijeljen je privrednim subjektima sa područja grada Banjaluka, a zatim slijede grad Bijeljina i opština Stanari.

Kako se navodi, za treći obračunski period jul-decembar 2020. godine primljeno je ukupno 429 prijava, dok su sredstva odobrena za 395 privrednih subjekata za 14.074 radnika, a odnose se na zahtjeve dostavljene između 1. januara i 1. marta 2021. godine.

Iz Ministarstva su napomenuli da najveće iznose u dodjeli podsticaja za povećanje plate radnika imaju privredni subjekti iz oblasti prerađivačke industrije i oblasti proizvodnje električne energije.

Svi podsticaji su, kako je istaknuto, isplaćeni u skladu sa Zakonom o podsticajima u privredi Republike Srpske.

Ministarstvo privrede i preduzetništva će u narednom periodu izvršiti analizu primjene Zakona o podsticajima u privredi Republike Srpske koja će obuhvatiti četiri obračunska perioda za podsticaj za povećanje plate radnika.

"Radnu grupu za izradu analize će, osim predstavnika Ministarstva privrede i preduzetništva, činiti i predstavnici Ministarstva finansija, Poreske uprave, poslovne zajednice, sindikata i drugih organa", navodi se u saopštenju. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital