Izgradnja Koridora 5C: Bosman uz strane partnere traži svoju šansu

12.10.2011. 15:52 / Izvor: eKapija.ba
Izgradnja Koridora 5C: Bosman uz strane partnere traži svoju šansu

Građevinska kompanija Bosman, podizvođač u projektu izgradnje lota dva sarajevske zaobilaznice, za mjesec dana privest će kraju zemljane radove na dionici od Butila do Briješća, potvrdio je Sunija Jahić, direktor ove firme.

Ovu kompaniju angažovao je konzorcij hrvatskih kompanija predvođen osječkim Koteksom, koji je na međunarodnom tenderu dostavio najpovoljniju ponudu za izgradnju gradske autoceste duge 3,78 kilometra od Butila do Briješća, te za dodavanje dvije saobraćajne trake od Briješća do Stupa u dužini od pola kilometra.

Sarajevski Bosman je kao podizvođač također učestvovao u izgradnji prvog lota sarajevske zaobilaznice, koja je neslavno završila zbog bankrota slovenske firme SCT, a epilog cijele priče bila su i velika dugovanja prema domaćih kompanijama koje su radile na ovom gradilištu.

Sudskim putem Bosman je uspio naplatiti sva potraživanja, a već sada razmišljaju kako da osiguraju sebi posao na trećem, posljednjem lotu na sarajevskoj zaobilaznici, koji će ići od Butila do Vlakova, kao i na dionici Koridora 5C od Vlakova do Tarčina.

"Našu šansu ćemo tražiti u partnerstvu sa stranim firmama koje se osposobljene za tako zahtjevne građevinske poduhvate. Na ovaj korak smo se odlučili i zbog toga što naše građevinske kompanije trenutno rade na izgradnji autoceste prema Zenici, te ne vjerujem da će imati kapaciteta da iznesu i ovaj dio autoputa", ističe Jahić koji ovom prilikom nije želio otkrivati ime kompanije sa kojima će aplicirati za izgradnju autocesta na Koridoru 5C, ističući samo da se radi o izvođačima koji su i ranije radili na području BiH.

N.Voloder

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije