KPZ Sarajevo se seli iz Palate pravde - novi zatvor na Igmanu

Investicije / PROJEKTI

KPZ Sarajevo se seli iz Palate pravde - novi zatvor na Igmanu

22.08.2018. 10:58 / Izvor: Faktor

Prethodno će se na ovoj planini napraviti novi objekti, tačnije tri nove zgrade u koje će se smjestiti uprava zatvora, osuđenici i pritvorene osobe, saznaje Faktor.

Tenderska procedura za provedbu glavnog izvedbenog projekta za proširenje KPZ-a Sarajevo - lokalitet Igman je već završena, te je taj projekat uradila kompanija Energoinvest. Prva faza idejnog rješenja već je poslana na odobrenje Federalnom ministarstvu pravde kao i Evropskoj uniji, s obzirom na to da će se gradnja ovog zatvora finansirati sredstvima IPA fondova iz 2017. godine. Za ovu fazu gradnje, nakon provedene tenderske procedure za izvođača radova i ostalih aktivnosti, odobrit će se oko tri miliona KM.

Smještaj za 400 pritvorenika i osuđenika

Faktor donosi prve nacrte budućeg izgleda KPZ-a Sarajevo koji je, u skladu sa budućim aktivnostima, još podložan promjenama.

Kako ističu iz KPZ-a Sarajevo, ovaj zatvor će se graditi po najsavremenijim standardima EU-a, te će sigurnosni segment u ovoj ustanovi biti na zavidnom nivou. 

Zatvor na Igmanu gradi se po uzoru na jedan od evropskih zatvora, s obzirom na sličnost konfiguracije zemljišta na tom području.  

Kako saznajemo, projekat izmještanja zatvora u Hadžiće se realizira uz podršku VSTV-a BiH, a njegov kapacitet će biti oko 200 zatvorenika i 200 pritvorenika. 

Realizacijom ovog projekta bio bi riješen, između ostalog, dugogodišnji problem pravosuđa u FBiH, a to je dužina čekanja izvršenja kazne zatvora. Poznato je da osuđenici u nekim slučajevima mjesecima čekaju na početak izdržavanja kazne. Istovremeno, stvorit će se uslovi za smještaj invalidnih lica. KPZ trenutno ne raspolaže takvim smještajem.

Zgrada KPZ-a u centru Sarajeva u okviru Palate pravde izgrađena je još 1912 godine, a kako ističu u ovoj ustanovi upotrebna dozvola odnosno garancija korištenja je istekla.

"Komisija koja je prethodno izvršila uvid u stanje, kako infrastrukturnih tako i drugih segmenata utvrdila je da je ovaj objekat neupotrebljiv. Zbog načina izgradnje, konfiguracije prostorija, te gradnja objekata u ulici Jadranska i dograđivanja objekta dr. Mladen Stojanović, gdje je smješteno Kantonalno tužilaštvo KS, prestala je mogućnost korištenja protivpožarnog puta i općenito pristupa vatrogasnim vozilima u slučaju eventualnog požara u objektu. Na taj način je sve svedeno na protivpožarne aparate i sistem manuelnog gašenja vatra", kazao je Faruk Zubčević, direktor KPZ-a Sarajevo.

Drugi problem je nedostatak parking-prostora, jer Zavod trenutno vozila parkira na prostoru namijenjenom za kretanje pješaka.

Sigurnosna cjelina

U upravi KPZ-a ističu kako će se odvajanjem objekta za smještaj pritvorenih osoba od upravne zgrade, kao i od objekta za izdržavanje kazne, dobiti jedna homogena sigurnosna cjelina sa svim segmentima koje propisuje EU.

Nakon što se KPZ izmjesti, prostorije koje su koristili ostat će na raspolaganju Općinskom sudu u Sarajevu, koji je po broju predmeta na kojima radi i broju uposlenika najveći sud na teritoriji bivše Jugoslavije. Tako će biti ostvarene pretpostavke za daljnji razvoj ljudskih resursa ovog suda.

Naime, zbog nedostatka odgovarajućeg broja sudija i pratećeg administrativnog osoblja, Kantonalni i Općinski sud u Sarajevu se iz godine u godinu suočavaju sa sve većim zaostacima u rješavanju predmeta.

Zaostatak u rješavanju predmeta posebno je evidentan u Građanskom odjeljenju Kantonalnog suda Sarajevo, gdje je krajem 2017. godine bilo neriješeno više od 24.000 predmeta.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Investicije