Investicije / PROJEKTI

KPZ Sarajevo se seli iz Palate pravde - novi zatvor na Igmanu

22.08.2018. 10:58 / Izvor: Faktor

Prethodno će se na ovoj planini napraviti novi objekti, tačnije tri nove zgrade u koje će se smjestiti uprava zatvora, osuđenici i pritvorene osobe, saznaje Faktor.

Tenderska procedura za provedbu glavnog izvedbenog projekta za proširenje KPZ-a Sarajevo - lokalitet Igman je već završena, te je taj projekat uradila kompanija Energoinvest. Prva faza idejnog rješenja već je poslana na odobrenje Federalnom ministarstvu pravde kao i Evropskoj uniji, s obzirom na to da će se gradnja ovog zatvora finansirati sredstvima IPA fondova iz 2017. godine. Za ovu fazu gradnje, nakon provedene tenderske procedure za izvođača radova i ostalih aktivnosti, odobrit će se oko tri miliona KM.

Smještaj za 400 pritvorenika i osuđenika

Faktor donosi prve nacrte budućeg izgleda KPZ-a Sarajevo koji je, u skladu sa budućim aktivnostima, još podložan promjenama.

Kako ističu iz KPZ-a Sarajevo, ovaj zatvor će se graditi po najsavremenijim standardima EU-a, te će sigurnosni segment u ovoj ustanovi biti na zavidnom nivou. 

Zatvor na Igmanu gradi se po uzoru na jedan od evropskih zatvora, s obzirom na sličnost konfiguracije zemljišta na tom području.  

Kako saznajemo, projekat izmještanja zatvora u Hadžiće se realizira uz podršku VSTV-a BiH, a njegov kapacitet će biti oko 200 zatvorenika i 200 pritvorenika. 

Realizacijom ovog projekta bio bi riješen, između ostalog, dugogodišnji problem pravosuđa u FBiH, a to je dužina čekanja izvršenja kazne zatvora. Poznato je da osuđenici u nekim slučajevima mjesecima čekaju na početak izdržavanja kazne. Istovremeno, stvorit će se uslovi za smještaj invalidnih lica. KPZ trenutno ne raspolaže takvim smještajem.

Zgrada KPZ-a u centru Sarajeva u okviru Palate pravde izgrađena je još 1912 godine, a kako ističu u ovoj ustanovi upotrebna dozvola odnosno garancija korištenja je istekla.

"Komisija koja je prethodno izvršila uvid u stanje, kako infrastrukturnih tako i drugih segmenata utvrdila je da je ovaj objekat neupotrebljiv. Zbog načina izgradnje, konfiguracije prostorija, te gradnja objekata u ulici Jadranska i dograđivanja objekta dr. Mladen Stojanović, gdje je smješteno Kantonalno tužilaštvo KS, prestala je mogućnost korištenja protivpožarnog puta i općenito pristupa vatrogasnim vozilima u slučaju eventualnog požara u objektu. Na taj način je sve svedeno na protivpožarne aparate i sistem manuelnog gašenja vatra", kazao je Faruk Zubčević, direktor KPZ-a Sarajevo.

Drugi problem je nedostatak parking-prostora, jer Zavod trenutno vozila parkira na prostoru namijenjenom za kretanje pješaka.

Sigurnosna cjelina

U upravi KPZ-a ističu kako će se odvajanjem objekta za smještaj pritvorenih osoba od upravne zgrade, kao i od objekta za izdržavanje kazne, dobiti jedna homogena sigurnosna cjelina sa svim segmentima koje propisuje EU.

Nakon što se KPZ izmjesti, prostorije koje su koristili ostat će na raspolaganju Općinskom sudu u Sarajevu, koji je po broju predmeta na kojima radi i broju uposlenika najveći sud na teritoriji bivše Jugoslavije. Tako će biti ostvarene pretpostavke za daljnji razvoj ljudskih resursa ovog suda.

Naime, zbog nedostatka odgovarajućeg broja sudija i pratećeg administrativnog osoblja, Kantonalni i Općinski sud u Sarajevu se iz godine u godinu suočavaju sa sve većim zaostacima u rješavanju predmeta.

Zaostatak u rješavanju predmeta posebno je evidentan u Građanskom odjeljenju Kantonalnog suda Sarajevo, gdje je krajem 2017. godine bilo neriješeno više od 24.000 predmeta.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije