Investicije / PROJEKTI

Kredit za VE Podveležje na čekanju

07.03.2018. 08:43 / Izvor: Akta.ba

Vijeće ministara BiH utvrdilo je Prijedlog sporazuma o izmjenama i dopunama Sporazuma o zajmu i projektu,  zaključen 16. 12. 2013. godine, između KfW-a, Frankfurt na Majni (KfW),  i Bosne i Hercegovine, koju predstavlja Ministarstvo finansija i trezora (zajmoprimac), i Federacije Bosne i Hercegovine, koju predstavlja Federalno ministarstvo finansija, i Elektroprivrede Bosne i Hercegovine d.d Sarajevo (EP BiH) (agencija za izvršenje projekta) u iznosu 65.000.000,00 eura – Vjetroelektrana "Podveležje", sa Osnovama za njegovo zaključivanje.

Izmjenama i dopunama prolongiran je rok za povlačenje kreditnih sredstava do 31. decembra 2019. godine te je produžen rok početka otplate kredita za tri godine, odnosno  do 30. marta 2020. godine. Istovremeno je 30. septembar 2030. godine određen kao  novi rok za završetak otplate kredita.

Produženje rokova projekta pokrenuto je na zahtjev Federalnog ministarstva finansija, a na inicijativu Javnog preduzeća Elektroprivreda BiH d.d Sarajevo.

Prijedlog sporazuma bit će dostavljen Predsjedništvu BiH, a za bh. potpisnika predložen je ministar finansija i trezora. 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije