LOK u saradnji sa Caritasom nastavlja projekat sadnje jagodičastog voća

16.03.2015. 15:30 / Izvor: eKapija.ba
LOK u saradnji sa Caritasom nastavlja projekat sadnje jagodičastog voća

Jedan od najvećih kvaliteta ovog projekta je sigurno trziste i siguran otkup proizvoda. Projekat se u prethodnim godinama pokazao vrlo uspješnim.

LOK MKF u saradnji sa Caritasom iz Švicarske i ove godine nastavlja da putem povoljnih kreditnih linija podržava na stotine malih porodičnih farmi i da pomaže svojim klijentima u proizvodnji jagodičastog voća, saopćeno je iz LOK-a.

Ovaj projekat u prethodnim godinama pokazao se vrlo uspješnim, pogotovo u pogledu obezbjedjivanja proizvodnje zdrave hrane, povećanja samozapošljavanja, unapredjenja kvaliteta života i postizanja održivog razvoja u ruralnim područjima. Jedan od najvećih kvaliteta ovog projekta je sigurno trziste i siguran otkup proizvoda.

Drugi, kljucan faktora je mali rizik ulaganja u proizvodnju. Ulaganje se uglavnom odnosi na ulaganje u sadnice i u sistem za navodnjavanje. Ova vrsta rizika je svedena na minimum kroz obezbjedjenje povoljnih kredita s otplatom koja pocinje tek nakon prodaje prvog uroda. I treci, takodjer vrlo bitan faktor, je besplatna savjetodavna usluga strucnih lica, agronoma koji su zajedno sa kreditnim osobljem konstantno na terenu kako bi uzgajivacima pruzili adekvatne savjete tokom sadnje.

Prednosti ovakvih projekata i mogućnost poboljšanja životnog standarda stanovništa prepoznali su i čelnici Općine Olovo iz Sektora za razvoj, te zajedno sa LOK MKIF organizovali sastanak sa više od pedeset poljoprovridnika iz svih MZ Općine Olovo. Tom prilikom poljoprivrednici su upoznati sa svim benefitima uzgoja jagodičastog voća.

Prisutni su pokazali veliki interes za ovaj projekat, a Općina Olovo će svim zainteresovanim licima pomoći oko izrade biznih planova i subvencionirati troškove njihovog grace perioda. Ovo je primjer da postoje projekti koji nam mogu poslužiti kao primjer dobrih praksi.

 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije