Na 19 objekata implementirani projekti energetske efikasnosti, u planu nastavak

30.08.2018. 12:37 / Izvor: Akta.ba
Na 19 objekata implementirani projekti energetske efikasnosti, u planu nastavak

Iskazana spremnost za nastavak ovakvih projekata, ali to prvenstveno ovisi od raspoloživih finansijskih sredstava Općine, Ministarstva i etažnih vlasnika.

Potpisivanjem ugovora između Ministarstva prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo, Općine Novi Grad  Sarajevo, etažnih vlasnika i Kantonalnog stambenog fonda Sarajevo izvodit će se radovi na povećanju energetske efikasnosti u stambenim zgradama na području Kantona Sarajevo u 2018. godini, u ulici Nerkeza Smailagića br. 17, i to na osnovu Sporazuma o realizaciji Programa povećanja energetske efikasnosti u stambenim zgradama na području Kantona Sarajevo u 2018. godini.

Implementator projekta je Kantonalni stambeni fond Sarajevo koji će vršiti stručno-tehnički nadzor nad izvođenjem radova nakon što je proveo proceduru odabira izvođača radova (konzorcij koji čine firme - “Konkrit“ d.o.o. Sarajevo, “MTH-ARI“ d.o.o. Sarajevo i “Jezero-plast“ d.o.o. Zvornik).

"Radovi se izvode na vanjskoj ovojnici zgrade, a obuhvatiće ugradnju termo fasade, fasadnih otvora (vrata i prozora) od PVC petokomornih profila sa prekinutim termičkim mostom, ostakljenim termoizolacionim staklom i termoizolaciju stropa podruma. Vrijednost projekta je 408.436 KM", kazali su za Akta.ba iz Kantonalnog stambenog fonda Sarajevo.

Dodali su da za projekat energetske efikasnosti u ulici Nerkeza Smailagića postoji investiciono-tehnička dokumentacija za kompletan niz (pet lamela) od broja 13 do broja 17.

Finansijeri ovog projekta su Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo i Općina Novi Grad Sarajevo, a kao sufinansijeri učestvuju i etažni vlasnici sa iznosom 10% od ukupne vrijednosti radova.

Nastavak projekata

"Uvođenjem metoda sufinansiranja, građani aktivno učestvuju u projektima energetske efikasnosti i postaju partneri Ministarstvu i općinama na istom zadatku", kazali su iz ovog Fonda.

Također, do sada je urađeno nekoliko projekata energetske efikasnosti u prethodnom periodu na području Općine Novi Grad Sarajevo gdje je Kantonalni stambeni fond Sarajevo implementirao projekte energetske efikasnosti na 19 objekata (u ul. Prijedorska, Prvomajska, Omladinskih radnih brigada, Andreja Andrejevića, Šefika Dorića, Akifa Šeremeta, Franca Prešerna i Hakije Turajlića).

"Pored prethodno pomenutih projekta koji su realizovani u Općini Novi Grad Sarajevo, Kantonalni stambeni fond Sarajevo je u 2018 godini uspješno implementirao projekat povećanja energetske efikasnosti u stambenim zgradama u Općini Ilijaš i u Općini Novo Sarajevo na Trgu heroja", istakli su iz Kantonalnog fonda.

Pored ovoga, Kantonalni stambeni fond Sarajevo je iskazao spremnost za nastavak ovakvih projekata, ali "to prvenstveno ovisi od raspoloživih finansijskih sredstava Općine, Ministarstva i etažnih vlasnika".

Ističu da Ministarstvo i općine učestvuju u finansiranju projekata energetske efikasnosti, ali naglašavaju da je veoma bitna i spremnost stanara za sufinansiranje, jer su stanovi u njihovom vlasništvu.

"Kantonalni stambeni fond će i dalje u saradnji s Vladom KS i u narednom periodu će nastaviti sa realizacijom ovakvih i sličnih projekata. U tom smislu iskazana je spremnost za efikasniju realizaciju projekata energetske efikasnosti na objektima Univerziteta u Sarajevu", naglasili su iz Fonda.

Uslovi za izbor

Kada su u pitanju uslovi za izbor i vršenje projekata energetske efikasnosti pojedinih zgrada, iz Fonda ističu da je prvi korak energetski pregled zgrade, od strane ovlaštenih pravnih lica, kojim se prikupljaju podaci i analizira potrošnja energije u zgradi  i način korištenja energije.

"Energetski pregled zgrade će ukazati na to gdje su najveći gubici toplote, identifikovati mjere za poboljšanje energetske efikasnosti, tj. investiranje i koje su to mjere ekonomski opravdane. Odabir mjera, naravno, ovisi o energetskom stanju i vrsti zgrade, načinu njenog korištenja te o lokaciji, a idealno je primijeniti više mjera kako bi se osigurao njihov sinergijski učinak i kako bi uštede u potrošnji energije bile što značajnije", objasnili su iz Kantonalnog stambenog fonda Sarajevo.

Nakon energetskog pregleda potrebno je uraditi projektnu dokumentaciju.

Objasnili su da je osnovni benefit projekata energetske efikasnosti smanjenje potrošnje energije, koja će se u narednom periodu zasigurno naplaćivati prema stvarnoj potrošnji. Cilje je i smanjenje ispuštanja štetnih gasova u zrak, očuvanje kvaliteta zraka i okoliša u KS, povećanje komfora korištenja prostora, otvaranje novih radnih mjesta za domaće kompanije.

"Objekti koji su utopljeni će imati dosta niže potrebe za energijom za zagrijavanje. Projekti energetske efikasnosti daju konkretne rezultate i efekte za vlasnike stanova, smanjuje se potrošnja energije, povećava se ugodnost boravka u prostoru i vijek trajanja zgrade. Pored estetskog aspekta, stanovi dobivaju veću tržišnu vrijednost", poručili su iz Fonda.

M.R.R.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije