Investicije/ PROJEKTI

Na ponovljeni tender za izgradnju novog mosta u Toplicama stigla jedna ponuda

Ovu ponudu dostavio je konzorcijum kojeg čine preduzeća “Kozaraputevi”, “Prijedorputevi”, “ABS solution” i “Metaling”.

28.01.2020. 12:04 / Izvor: Akta.ba

Gradnja novog mosta u Srpskim toplicama, mogla bi početi već u februaru, pošto bi za koji dan trebale biti okončane tenderske procedure u vezi s izborom izvođača radova.

Na ponovljeni tender za izgradnju novog mosta u Toplicama pristigla je jedna ponuda, i to na iznos od 3.45 miliona KM tako da se, po podacima Odjeljenja za saobraćaj i puteve, uskoro može očekivati potpis ugovora i početak radova.

Ovu ponudu dostavio je konzorcijum kojeg čine preduzeća "Kozaraputevi", "Prijedorputevi", "ABS solution" i "Metaling".

Tako bi poslije izgradnje novog mosta na mjestu nekadašnjeg Zelenog mosta u Obilićevu, Banja Luka trebalo da dobije još jedan most preko Vrbasa, i to 220 metara uzvodno od postojećeg, jednosmjernog mosta u Srpskim toplicama.

"Novi most ubrzaće saobraćaj u ovom dijelu grada, te, prije svega, omogućiti prolaz teretnim vozilima što do sada nije bilo moguće s obzirom na to da je sadašnji most jednosmjeran sa ograničenom nosivošću", ističe Slaviša Sandić, načelnik Odjeljenja za saobraćaj i puteve.

Budući most imaće raspon od 65, a širinu 11 metara. Pored dvije saobraćajne trake po tri i po metra, biće izgrađene i pješačke staze širine po dva metra. Značajni radovi se odnose na pristupne saobraćajnice, proširenje ulazno-izlaznih traka na magistralnom putu, te uređenje obaloutvrde.

Novi most primarano će biti namijenjen za teretni saobraćaj, s obzirom na to da će preko njega cirkulisati teretni saobraćaj u pravcu Istočnog tranzita.

Projektom je predviđeno da most bude građen sistemom konzolne gradnje od čelika i betona kao spregnuta konstrukcija. Na ovaj način gradnje projektanti su se odlučili zbog konfiguracije terena i izuzetno uskog prostora na kojem će se nalaziti buduće gradilište.

Grad je s predstavnicima Zavoda „Dr Miroslav Zotović“ dogovorio da se sadašnji most u okviru kompletnog ambijentalnog uređenja u zoni oko banje dodatno uredi i transformiše u pješački most.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije