Na prodaju nekadašnje sjedište "Agrokomerca"

05.10.2020. 07:43 / Izvor: Nezavisne novine
Na prodaju nekadašnje sjedište 'Agrokomerca'

U podacima o predmetu prodaje navodi se kako je riječ o objektu površine oko 1.300 metara kvadratnih.

Poslovno-upravna zgrada "Agrokomerca", u samom centru Velike Kladuše, inače jedan od simbola tog grada, biće ponuđena na prodaju u naredni utorak na javnoj licitaciji koju je zakazao Općinski sud Velika Kladuša.

Tražioci sudskog izvršenja su radnici ovog preduzeća, koji posjeduju pravosnažna sudska potraživanja za dugujuće lične dohotke i druge prinadležnosti koje im nisu isplaćene.

U podacima o predmetu prodaje navodi se kako je riječ o objektu površine oko 1.300 metara kvadratnih s pripadajućim zemljištem površine 880 kvadratnih metara. Inače, procijenjena vrijednost ove nekretnine iznosi 5,4 miliona maraka.

Propozijama javnog nadmetanja propisano je kako će se ono odvijati usmenim putem i da zainteresovani kupci prethodno moraju uplatiti depozit od 10.000 maraka. Također, ova nekretnina u prvoj prodaji može biti prodata za iznos od 50 posto od proicjenjene vrijednosti, a ukoliko ponuđač s najvišom ponudom ne uplati ponuđeni iznos u predviđenom roku, Sud će zaključkom proglasiti prodaju nevaljanom. Nakon toga će novim zaključkom odrediti da je nekretnina prodana drugom po redu ponuđaču, koji treba da u roku koji Sud odredi, a koji ne može biti duži od 30 dana od prijema tog zaključka, Sudu deponuje prodajnu cijenu koju je ponudio.

U Sindikatu radnika "Agrokomerca" ranije su istakli da su ukupna dugovanja radnicima za neisplaćene plate i ostala zakonska potraživanja dostigla iznos od 30 miliona maraka, dok društvenim fondovima duguju 35 miliona maraka.

U proteklom periodu značajan dio imovine "Agrokomerca" prodat je na sličan način kako bi se izmirila dugovanja ovog preduzeća prema povjeriocima, pa su tako prodati cjelokupna prehrambena industrija i mnoge druge vrijedne nekretnine.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije