OGLASILI SE IZ OPĆINE

Općina Centar ne ruši objekat: "Vila Braun" će imati rezidencijalni karakter

28.03.2023. 15:45 / Izvor: Akta.ba
vila braun

Po namjeni budući objekat će biti rezidencijalnog karaktera, saopćeno je danas iz Općine Centar.

U Ulici Alipašina 43 u toku je izvođenje radova na kompleksu bivše Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini koji ne uključuje parcelu na kojoj se nalazi Vila Braun, a prema odobrenju za građenje izdatom Ministarstvu vanjskih poslova BiH koji je investitor radova.

Po namjeni budući objekat će biti rezidencijalnog karaktera, saopćeno je danas iz Općine Centar.

Radovi se izvode na susjednoj parceli koja nije u vlasništvu Općine Centar. 

Da podsjetimo javnost, Općina Centar Sarajevo je 8. februara preuzela objekat „Vila Braun“ u ulici Alipašina broj 45. Objekat „Vila Braun“ (bivša zgrada američke ambasade), ukupne površine 4955 m2, bio je u posjedu Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, a koji je koristila Porezna uprava Federacije Bosne i Hercegovine.

Općinsko vijeće je na 22. redovnoj sjednici održanoj 27. oktobra 2022. godine, dalo saglasnost općinskom načelniku da u ime Općine Centar Sarajevo sa Službom za zajedničke poslove organa i tijela Federacije Bosne i Hercegovine zaključi sporazum o preuzimanju u posjed objekta „Vila Braun“. Općinski načelnik je putem Službe za privredu i poslovne prostorije proveo postupak za povrat u posjed predmetne nekretnine Općini Centar Sarajevo, koji je uspješno okončan.

"Vila Braun" glasi za jedan od najreprezentativnijih objekata iz austrougarskog perioda. Općina Centar Sarajevo će u narednom periodu pristupiti renoviranju objekta i namjenu prilagoditi potrebama građana u općini Centar Sarajevo, ali i svim građanima u Bosni i Hercegovini, imajući u vidu značaj objekta. 

August Braun bio je austrijski poduzetnik i vrsni industrijalac te je ličnost koja je odigrala važnu ulogu za urbanizaciju Sarajeva. Po dolasku u Sarajevo davne 1879. godine otvorio je prvu ciglanu na današnjem prostoru naselja Koševo čijom je ciglom izgrađen veliki broj danas znamenitih gradskih objekata poput palate Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije