Tržište nekretnina: Od marta do septembra bez pada cijena stanova

08.09.2010. 08:57 / Izvor: Fokus
Tržište nekretnina: Od marta do septembra bez pada cijena stanova

Cijene stanova u Sarajevu pale su za više od 30 odsto, a trebalo bi da padnu za još deset odsto do 20, tvrde u agencijama za nekretnine. Direktor i suvlasnik agencije "Sant", Asim Vražalica, kaže da cijena kvadratnog metra stambenog prostora u centru Sarajeva iznosi od 2.500 KM do 3.000 KM, dok se u ostalim dijelovima grada mogu naći stanovi i po cijeni od 1.400 KM za kvadratni metar.

Pad cijena stambenog prostora Vražalica obrazlaže činjenicom da nema srednjeg staleža koji bi kupovao stanove, a i banke još nisu učinile dovoljno da stambeni krediti budu pristupačniji.

Za razliku od njega, izvršni direktor Agencije za nekretnine "Prostor", Samir Mujagić, kaže da od marta do septembra nije bilo novog pada cijena stanova, te da on očekuje da do kraja godine neće biti pojeftinjenja većeg od pet odsto.

U najvećem gradu Republike Srpske agenti nekretninama kažu da je potražnja za stanovima povećana, ali da cijene nisu smanjene, pa se slabo i prodaje. Pojedini smatraju da će se cijene morati smanjiti ako investitori žele da prodaju.

"Cijene se još uvijek drže, ali je veća potražnja za iznajmljivanjem nego za kupovinom. I dalje je slaba kupovna moć stanovništva, tako da trenutna ponuda nekretnina nema tržište", rekla je Gospa Vajagić, agent prodaje u Agenciji za promet nekretninama u BiH "Euro agent". Ona je navela da je prosječna cijena starih stanova u Banjoj Luci između 2.000 KM 2.500 KM po kvadratu, a novi stanovi u širem gradskom jezgru mogu se kupiti za 2.000 KM po kvadratnom metru.

Manojlo Popović, direktor Agencije za promet nekretnina "Senzor" Banja Luka, ipak tvrdi da je prodaja povećana, jer je prošla sezona godišnjih odmora. Takođe smatra da će i stanogradnja krenutu uzlaznom putanjom.

"Cijene kvadratnog metra stambenog prostora nisu se mijenjale posljednjih nekoliko mjeseci, i u prosjeku novi stan možete kupiti po cijeni do 2.300 KM za kvadrat, dok za kvadratni metar starog stana treba izdvojiti do 1.800 KM", navodi Popović.

U bijeljinskim agencijama za nekretnine kažu da bi cijene mogle biti manje, jer je prodaja slaba, ali da u tom slučaju investitori nemaju profit.

"Najveća je potražnja za stanovima do 50 kvadratnih metara. Potencijalni kupci se raspituju, pogledaju stanove, ali se za kupovinu teško odlučuju, jer je velika besparica. Tek je prošlo vrijeme godišnjih odmora, vidjećemo šta će donijeti jesen, iako sumnjam da bar zasada treba očekivati pad cijena", rekla je Zorica Babić, menadžerica prodaje u agenciji "Rotal" iz Bijeljine.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije