Investiciono-razvojna banka objavila

Za krov nad glavom pozajmili 62 miliona KM

02.02.2024. 08:16 / Izvor: Glas Srpske
KUća

Za kupovinu kuće ili stana Investiciono-razvojna banka (IRB) Republike Srpske plasirala je lani stanovništvu 62,26 miliona KM kreditnih sredstava

Za kupovinu kuće ili stana Investiciono-razvojna banka (IRB) Republike Srpske plasirala je lani stanovništvu 62,26 miliona KM kreditnih sredstava, što je za oko 24 odsto više novca u odnosu na godinu ranije, a stručnjaci navode da je rast zajmova još jedan od pokazatelja velike potražnje na tržištu nekretnina.

U IRB-u RS navode za “Glas” da su tokom prošle godine putem fondova kojima upravljaju odobrili 567 stambenih kredita, dok je u 2022. godini građanima za obezbjeđivanje krova nad glavom odobreno 500 kredita na ukupan iznos od 50,32 miliona maraka.

Višemilionska sredstva putem šest kreditnih linija IRB je lani odobrio i domaćoj privredi te jedinicama lokalne samouprave.

"Ukupan iznos plasiranih sredstava je 77,13 miliona KM, s tim da su privredi odobrena 273 kredita, a lokalnoj upravi dva. Za početne poslovne aktivnosti odobrena su četiri kredita na ukupan iznos od 610.000 KM. Za mikrobiznise u poljoprivredi otišla su 8,32 miliona maraka za 197 korisnika, a preduzetnicima i preduzećima pozajmljeno je 59,77 miliona na osnovu 63 zahtjeva, dok je po kreditnoj liniji za poljoprivredu plasirano 3,15 miliona maraka za tri korisnika", rekli su u IRB-u i dodali da je na ime kredita za podršku i oporavak mikro, malih i srednjih preduzeća koja se finansiraju kroz projekat Svjetske banke odobreno 2,58 miliona KM i to za šest korisnika.

U IRB-u navode da svi finansijski posrednici, odnosno komercijalne banke, sa kojima imaju zaključene ugovore o poslovno-tehničkoj saradnji, a putem kojih se po kreditnim linijama plasiraju krediti krajnjim korisnicima, uredno izmiruju svoje obaveze po plasiranim zajmovima.

"Očekujemo da dobit IRB-a RS za prošlu godinu bude rekordna, ali detaljne informacije ćemo imati nakon što bude završen izvještaj koji je trenutno u fazi izrade", naglasili su u IRB-u.

Osim konstantne podrške privredi i stanovništvu RS, što je ujedno i osnovna djelatnost, IRB u narednom periodu planira i nastavak promocije potencijala Republike Srpske stranim investitorima.

"Nakon uspješno organizovanog prvog Invest foruma u Banjaluci u septembru prošle godine javila se potreba za organizacijom investicionih foruma u zemljama u kojima su institucije i privrednici pokazali veliko interesovanje za ulaganje u našu zemlju. Za sada je u pitanju šest zemalja, gdje će forumi biti jednodnevnog karaktera i na kojima ćemo predstaviti aktuelne projekte Vlade RS koji mogu biti interesantni međunarodnim privrednicima", istakli su u IRB-u dodavši da će na forumima biti predstavljene i mogućnosti ulaganja u poslovne zone lokalnih zajednica, kao i predstavljanje kompanija iz RS.

Vlasnik banjalučke agencije za nekretnine “Senzor” Manojlo Popović istakao je za “Glas” da je razlog većeg broja odobrenih kredita u direktnoj vezi sa rastom potražnje za stanovima.

"Na tržištu vlada velika ponuda nekretnina, kao i velika potražnja koja uopšte ne opada. Takođe, nekretnine su skuplje pa je ljudima trebao i veći budžet", kazao je Popović.

Limit

Investiciono-razvojna banka RS u saradnji sa Vladom Republike Srpske početkom prošle godine podigla je maksimalan limit za stambene kredite sa 150.000 KM na 170.000 KM po korisniku uzimajući u obzir rast cijena, naročito nekretnina na globalnom nivou.

"Ponovo ćemo razmotriti povećanje limita čim se za to ukaže prilika, jer mislimo da je stanovništvu, a naročito mladim ljudima potrebno omogućiti da svoju budućnost grade u Republici Srpskoj", rekli su u banci.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital