Jednik klikom provjerite kupljene i prodate nekretnine u RS-u

30.11.2017. 08:45 / Izvor: Alternativna televizija
Jednik klikom provjerite kupljene i prodate nekretnine u RS-u

Aplikacija je napravljena zahvaljujući švedskom, donatorskom projektu. Koštala je 12 miliona maraka.

Samo jednim klikom investitori će moći da provjere kupljene i prodate nekretnine u RS-u, kao i njihove cijene.

Registar cijena nekretnina, sa ubilježenim, prodatim poslovnim prostorima, stanovima, placevima i garažama biće prikazan na virtuelnoj karti. U Republičkoj upravi za geodetske i imovinsko pravne poslove kažu da će ti podaci pomoći investitorima, ali i građanima koje interesuje gdje su najskuplje, a gdje najjeftinije kuće, stanovi ili zemljište.

"To se odnosi na cijene kupoprodajnih ugovora, odnosno svih transakcija, kao površinu i vrstu nepokretnosti, lokacija će biti približno  definisana, znači neće biti tačno utvrđena",rekla je Bosiljka Predragović, v.d. direktor Republičke uprave za imovinsko pravne poslove.

Agenti  za nekretnine kažu da je i bilo vrijeme da se to tržište bolje uredi, a aplikacija je iskorak. Do sada su se mučili sa procjenama vrijednosti stanova, pa očekuju da će bar taj problem biti riješen.

"To je taj indeks cijena, gdje bi mogli da se, način procjene vrijednosti nekretnina jedan od najrelevantnijih je taj komparativni metod gdje se vidi da se neka slična nekretnina u nekom vremenskom periodu prodala, onda se stvara realna slika, za razliku od sadašnjeg načina gdje to nismo mogli", rekao je Dragan Milanović, iz preduzeća “Remaks nekretnine”.

U registru se već nalazi 8. 000 ovogodišnjih ugovora. U Vladi Srpske vjeruju da da će virtuelna karta pomoći da tržište nekretnina bude transparentnije.

"Realizacija ovog projekta, njegov realni i virtuealni život u stvari biti od snažne pomoći. I stanovništvu i investitorima, ali i svima koji prate trendove. Snažan doprinos biće sasvim sigurno sasvim vidljiv u transparentnosti podataka. Oni su neophodni, može obezbjediti jedan kvalitetan pristup investitora koji je potreban svakoj zemlji i nama u RS", rekao je Anton Kasipović, potpredsjednik Vlade RS.

Aplikacija je napravljena zahvaljujući švedskom, donatorskom projektu. Koštala je 12 miliona maraka.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije