Investicije / URBANIZAM

Nova horizontalna i vertikalna signalizacija na 60 parkinga u općini Novi Grad

29.04.2020. 08:43 / Izvor: Akta.ba

Na području općine Novi Grad u toku je izrada nove horizontalne i vertikalne signalizacije na parkinzima u naseljima Dobrinja, Saraj Polje, Mojmilo, Švrakino Selo, Alipašino Polje, Otoka, Hrasno i Čengić Vila.

Na 60 parkinga izvršit će se iscrtavanje parking mjesta, postavljanje vertikalne saobraćajne signalizacije, te obilježavanje parking mjesta za osobe sa invaliditetom, kao i obilježavanje pješečkih prelaza i polja za usmjeravanje kretanja saobraćaja. Radove izvode građevinske firme SACOM d.o.o Sarajevo i PRO VIA d.o.o. Bijeljina. 

Na parkinzima se vrši postavljanje plastične horizontalne signalizacije, iscrtavanje parking mjesta i pješački prelazi, obilježavaju se hladnom plastikom, koja ima produženu i znatno veću garanciju u odnosu na običnu boju, a uporedo sa tim, vrši se i postavljanje saobraćajnih znakova refleksije čiji je vjek trajanja od 10 do 12 godina.  

Proteklih dana završeni su radovi na obilježavanju mjesta za parkiranje na parkinzima na Dobrinji, a pri kraju je obilježavanje parking mjesta u naselju Alipašino Polje. Vertikalna signalizacija postavljena je u naseljima Otoka, Hrasno, Čengić Vila, Alipašino Polje, Saraj Polje i u Olimpijskom Selu.

Za navedene radove iz općinskog budžeta izdvojeno je 399.896 KM. 

Općina Novi Grad Sarajevo u prošloj je godini započela nekoliko projekata koji se odnose na uređenje i obnovu zapuštenih parkinga koje niko ne održava, i uvođenje više reda u samo parkiranje vozila. Prije svega sanirana su oštećenja na 58 parkinga u naseljima Dobrinja, Mojmilo, Saraj - Polje, Alipašino Polje, Otoka i Čengić Vila, nakon čega je na 26 velikih parkinga postavljena plastična horizontalna signalizacija sa vijekom trajanja i do pet godina, te modernizacija javne rasvjete.

Osim navedenog, nastavljena je i izgradnja novih parkinga u urbanim naseljima kako bi se osiguralo više mjesta za parkiranje u naseljima koja su projektovana i građena u vrijeme kad je u Sarajevu bilo znatno manje automobila.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije