Investicije / NEKRETNINE

Obnova trebevićke žičare čeka procjene o opravdanosti projekta: Studija isplativosti u februaru

06.01.2009. 12:53 / Izvor: Nezavisne novine

Međunarodni tender za obnovu trebevićke žičare moći će biti raspisan nakon što bude izrađena studija izvodljivosti o ekonomskoj opravdanosti ovog projekta, potvrđeno je u Gradskoj upravi.

Kako su naveli, tender za izradu ove studije je raspisan, a očekuje se da bude završen u februaru. Ona bi trebalo da uključi plansku izgradnju i drugih sadržaja kao što su hotelski, sportski i rekreacioni. Grad Sarajevo je u septembru 2007. godine od GRAS-a preuzeo ovlaštenja za izradu projektne dokumentacije za obnovu žičare, nakon čega je proveo tender za izradu idejnog projekta.

Agencija za geodetske poslove "Geodet" završila je idejni projekat prije više od pola godina, kada je i procijenjeno da bi za obnovu žičare trebalo 16 miliona KM.

"Projekat je završen još prošle godine i prošao je sve revizije. Sada je samo pitanje ko će investirati u projekt. Polazna i završna tačka stanice žičare ostaće na istom mjestu. Gradiće se dvije nove zgrade, dok će žičara ići već postojećom trasom. Kabine će biti stakleno-aluminijske s osam sjedišta, a kapacitet je 1.000 putnika na sat", kazao je Muhidin Bečić, projektant žičare iz "Geodeta".

Gradonačelnica Semiha Borovac je nedavno izjavila da je obnova žičare jedan od važnih strateških prioriteta Grada.

"Ovako značajan projekat trebalo bi da ima prioritet u budžetima od državnog do opštinskog nivoa", rekla je Borovčeva.

Građani su oduševljeni idejom o obnovi žičare i nadaju se da će nove generacije imati priliku da koriste žičaru.

"Veseli me sama pomisao da bi jednog dana i moje dijete moglo vidjeti kako je to sve izgledalo prije rata. Nadam se samo da se neće puno odugovlačiti s tim projektom", kazala je Mersada Čaušević.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije