Investicije / PROJEKTI

Općina Stari Grad sa 13,4 miliona KM realizira četiri velika projekta

17.02.2018. 08:56 / Izvor: Akta.ba

Predsjedništvo BiH, na 44. sjednici donijelo je odluku o prihvatanju Sporazuma o zajmu između Bosne i Hercegovine i Saudijskog fonda za razvoj – Razvoj infrastrukture u općini Stari Grad.

Radi se o kreditnim sredstvima koja trebaju biti uložena u realizaciju četiri velika projekta u ovoj općini: izgradnja sportske sale u OŠ “Edhem Mulabdić“, izgradnja podzemne garaže u ulici Avdage Šahinagića, nadogradnja objekta Doma zdravlja Stari Grad i "utopljavanje" zgrade Općine Stari Grad.

Iznos kreditnih sredstava koje je odobrio Saudijski fond za razvoj je 30 miliona saudijskih riala (oko 13,4 miliona KM).

Dogovor o kreditiranju postignut je u oktobru prošle godine, prilikom posjete načelnika Općine Stari Grad Ibrahima Hadžibajrića Saudijskoj Arabiji (Rijad), kada je ovaj Fond zvanično odobrio projekte i kreditna sredstva. Projekti moraju biti završeni do 2021. godine, a otplata kredita počet će za pet godina i trajati 20 godina.

Kompletna procedura odvija se na višim nivoima vlasti, te je jedan od koraka bilo i prihvatanje sporazuma o zajmu i određivanje potpisnika od strane Predsjedništva BiH. U narednoj fazi slijedi zvanično potpisivanje sporazuma, a nakon toga i konačna ratifikacija sporazuma.

Uporedo s tim, Općina Stari Grad, po uputama datim od strane Saudijskog fonda, izvršila je reviziju projektno-tehničke dokumentacije za sva četiri kapitalna projekta, te slijedi procedura odabira pojedinačnih konsultanata za pripremu, koordinaciju, upravljanje i implementaciju kapitalnih projekata Općine Stari Grad Sarajevo. Kao što je prethodno najavljeno, izbor izvođača radova će se vršiti po procedurama Saudijskog fonda.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije