Općina Stari Grad: Zakazano rušenje privremenih objekata u Dženetića čikmi

Investicije / PROJEKTI

Općina Stari Grad: Zakazano rušenje privremenih objekata u Dženetića čikmi

Radi se o jedanaest prizemnih privremenih objekata za koje je urbanističko-građevinski inspektor Općine Stari Grad utvrdio da su istekle urbanističke saglasnosti i odobrenja za njihovo postavljanje.

07.12.2019. 09:21 / Izvor: Akta.ba

Općina Stari Grad Sarajevo donijela je rješenje o rušenju privremenih poslovnih objekata koji se nalaze na adresi Dženetića čikma bb. Radi se o jedanaest prizemnih privremenih objekata za koje je urbanističko-građevinski inspektor Općine Stari Grad utvrdio da su istekle urbanističke saglasnosti i odobrenja za njihovo postavljanje. Investitorima je naređeno uklanjanje objekata i vraćanje terena u prvobitno stanje u roku od tri dana.

U ranije izdatim rješenjima za postavljanje ovih objekata jasno je navedeno da su objekti privremenog karaktera, te da se moraju ukloniti po isteku roka ili na zahtjev organa uprave, a bez prava na nadoknadu.

Ipak, imajući u vidu da se radi o dugogodišnjim korisnicima prostora, te da su im te djelatnosti izvor prihoda, općinski načelnik mr Ibrahim Hadžibajrić dao je nalog općinskim službama da se pokuša iznaći najbolje rješenje koje će zadovoljiti interese Općine Stari Grad, ali i korisnika.

Na predmetnoj lokaciji zainteresovani investitor, koji je već vlasnik jednog dijela zemljišta, planira izgradnju poslovno-stambenog objekta. U budućem objektu Općina Stari Grad će, kao sadašnji vlasnik dijela zemljišta, imati 16 poslovnih prostora u svom vlasništvu. Ti prostori izdavat će se zainteresovanim zakupcima, a u skladu sa Odlukom o dodjeli u zakup poslovnih zgrada i poslovnih prostora Općine Stari Grad Sarajevo i rasporedu poslovnih djelatnosti, što će Općini osigurati trajne prihode što do sada nije bio slučaj.

Trenutnim korisnicima privremenih objekata u Dženetića čikmi – kojih je osam, a od kojih neki imaju i po dva objekta, Općina Stari Grad ponudila je zakup upravo tih novosagrađenih poslovnih prostora, a u skladu sa navedenom odlukom i po cijeni koja je u odluci utvrđena za tu zonu. Iako je ovo bila jedina realna mogućnost i kompromisno rješenje, korisnici privremenih objekata su je odbili zahtijevajući prostore iste kvadrature koju sada imaju, što nije moguće. Među zahtjevima koje su naveli je i da im se do izgradnje novih prostora dodijele zamjenski u kojima bi radili, kao i da im se nadoknadi iznos tržišne vrijednosti objekata koji se ruše, iako je u odobrenjima na osnovu kojih su objekti postavljeni navedeno da se objekti moraju ukloniti na zahtjev organa uprave, a bez prava na nadoknadu. Zahtjev korisnika da im zakupnina u budućim prostorima bude prilagođena cijeni koju su dosad plaćali za ove prostore nemoguće je ispuniti jer bi to bilo suprotno odredbama gore navedene odluke kojom je uređena ova oblast. Također, Općina Stari Grad nema saznanja o tome kome zakupci plaćaju zakup, po kojim uslovima i na kakav način i izražava sumnju da se radi o nezakonitim postupcima.

Služba za opće i inspekcijske poslove Općine Stari Grad za objekte u Dženetića čikmi provela je postupak u skladu sa svim zakonskim procedurama, prema Zakonu o prostornom uređenju i Zakonu o inspekcijama. S obzirom da nisu ispoštovani rokovi iz rješenja o rušenju, Služba za opće i inspekcijske poslove zakazala prinudno rušenje jedanaest privremenih objekata na lokaciji Dženetića čikma bb za ponedjeljak, 16.12.2019. godine u 08,00 sati.

Korisnicima privremenih objekata na ovoj lokaciji blagovremeno su upućene obavijesti o tome. I pored upućenog zahtjeva korisnika za odgodu izvršenja, a zbog svega gore navedenog, Općina će postupiti u skladu sa najavama. Rušenje će izvršiti KJKP“Rad“.

Dužni smo naglasiti da je jedan od trenutnih korisnika privremenog objekta u kojem je smještena antikvarnica, kada su izdata rješenja za rušenje, zatražio od Općine Stari Grad u zakup zamjenski prostor. S obzirom da je Općina imala na raspolaganju adekvatan prostor, na prošloj sjednici Općinskog vijeća Stari Grad isti mu je dodijeljen u zakup, a prema uslovima iz Odluke o dodjeli u zakup poslovnih zgrada i poslovnih prostora Općine Stari Grad Sarajevo i rasporedu poslovnih djelatnosti zbog čega je korisnik prostora Općini danas uputio pismo zahvale, te će se iseliti iz objekta u ulici Dženetića čikma.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije