Općina Velika Kladuša sufinansira utopljavanje Druge srednje škole

05.06.2021. 08:38 / Izvor: Akta.ba
Općina Velika Kladuša sufinansira utopljavanje Druge srednje škole

Ugovor o sufinansiranju projekta "Zamjena vanjske stolarije i utopljavanje objekta Druge srednje škole Velika Kladuša" potpisali su predstavnika Federalnog ministarstvo prostornog uređenja i ovlaštenik načelnika općine.

Ugovor o sufinansiranju projekta "Zamjena vanjske stolarije i utopljavanje objekta Druge srednje škole Velika Kladuša" potpisali su predstavnika Federalnog ministarstvo prostornog uređenja i ovlaštenik načelnika općine Velika Kladuša. Radi se o projektu čiji je nosilac općina Velika Kladuša koja je aplicirala na navedeni projekt koji će uveliko pomoći u utopljavanju ove obrazovne institucije. Na tragu toga, jedan od ovlaštenika, Ervin Abdić podsjetio je da obrazovne institucije nisu u općinskoj nadležnosti, ali da je obaveza da se pomogne u skladu s mogućnostima. Kako je Abdić istakao, krajnji cilj su učenici koji će imati bolje i kvalitetnije uslove za rad.

Pomoćnik federalnog ministra prostornog uređenja, Zdravko Buljeta, naglasio je da je Vlada FBiH posredstvom ovog ministarstva pomogla realizaciju ovog projekta i podsjetio da navedeno ministarstvo svake godine objavljuje tri Javna poziva koja se tiču utopljavanja zgrada radi uštede energije, sanacije šteta usljed poplava i klizišta, te zaštitu nacionalnih spomenika.

"Opravdanost projekta ogleda se u činjenici da postojeći prozori datiraju iz 70-tih godina, što zbog starosti i dotrajalosti objekta dovodi do velikih gubitaka toplotne energije. Podsjetimo, finansijski okvir za realizaciju projekta iznosi 60.000 KM, u kojem Federalno ministarstvo prostornog uređenja učestvuje sa 50.000, a općina Velika Kladuša sa 10.000 KM. Projektom će biti odrađena zamjena stolarije na objektu JU Druga srednja škola Velika Kladuša što podrazumijeva 34 otvora, kao i utopljavanje objekta postavljanjem termoizloacije na vanjskim zidovima. Cjelokupan postupak javne nabavke vršit će se od strane stručne Službe općine Velika Kladuša u suradnji sa imenovanim članom ispred ove javne ustanove", saopćili su iz Općine Velika Kladuša.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije