Investicije / PROJEKTI

Planirana obnova fasade i krova na Titovom bunkeru u Konjicu

24.09.2018. 13:27 / Izvor: Akta.ba

U cilju proširenja i unaprijeđenja turističke ponude Agencija Prvi korak aktivno radi na uređenju Objekta D-0 ARK, poznatijeg kao "Titov bunker".

Direktorica "Prvog koraka", Ajla Greda za poslovni portal je kazala kako je u pogledu radova u objektu D-0 ARK u proteklom periodu urađena rekonstrukcija vanjskog dijela objekta (plato ispred Objekta) gdje su postavljene nove klupe i stolovi, uređena fontana, postavljene kante za otpatke i postavljena nova ograda.

Nakon završetka radova na uređenju platoa ispred Objekta D-0 ARK  Agencija za ekonomski razvoj "Prvi korak" d.o.o. Konjic je kaže pokrenula aktivnosti uređenja i unutrašnjeg dijela Objekta, gdje je urađena sanacija mokrih čvorova u unutrašnjosti kamuflažne zgrade br. 3 sa ciljem osposobljavnja istih za goste Objekta.

"Sve gore navedeni radovi izvršavani su na način da se ne narušava autentičnost vanjskog i unutrašnjeg dijela Objekta, kako nalaže Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH. U narednom periodu planirana je sanacija (krečenje) velikog tunela koji povezuje vanjski i unutrašnji dio Objekta", pojasnila je Greda.

U pogledu novih projekata, kaže kako je planirana obnova fasade i krova na objektu D-0 ARK, s obzirom da postoji značajna potreba za izvođenjem ovih radova.

"Cilj nam je da apliciranjem na javne pozive koji podržavaju ove vrste radova doprinesemo sufinansiranju ovih troškova, s obzirom na značaj ovog Objekta", navodi Greda.

U periodu od kada je Općina Konjic zajedno sa Agencijom za ekonomski razvoj "Prvi korak"d.o.o preuzela održavanja i upravljanja objektom D-0 ARK, jako veliki broj posjetilaca posjetio je ovaj historijski objekat.

"Ljudi iz svih dijelova svijeta dolaze, a od februara 2017. godine, kada je Agencija zajedno sa Općinom Konjic preuzela upravljanje  pa do kraja 2017. godine Objekat je posjetilo 13.500 posjetilaca. Od početka 2018. godine pa do sada bilježimo rekordan broj posjetilaca (13.800). Agencija 'Prvi korak' je uradila i niz promotivnih aktivnosti (izrada web stranice, brošura i sl.) koje su značajno doprinijeli promociji samog Objekta, također je urađeno i mapiranje puta do samog Objekta u saradnji sa Turističkom zajednicom HNK. Sve navedene aktivnosti, ali i profesionalni pristup vodiča koji su svaki dan na usluzi posjetiocima kojih je svaki put sve više i više doprinosi uspješnosti održavanju ovog fascinantnog Objekta", kazala je Greda, dodajući, kako u narednom periodu je planirana i realizacija projekta "Sanacija plaže Prenj na Boračkom jezeru".

"U sklopu ovog projekta planirano je da se urede parking prostori, tuš kabine, kabine za presvlačenje, postave nove klupe kao i uradi nasip na samoj plaži", rekla je Greda.

E. Ko.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije