Turistička atrakcija

Počinje obnova Titovog bunkera u Konjicu

06.03.2023. 10:17 / Izvor: Akta.ba
titov bunker

Uskoro kreće obnova jedne od najznačajnijih turističkih atrakcija u Konjicu, tajnog Titovog bunkera, saznaje portal Akta.ba.

Uskoro kreće obnova jedne od najznačajnijih turističkih atrakcija u Konjicu, Titovog bunkera ili atomskog skloništa, saznaje portal Akta.ba.

Naime, Agencija za ekonomski razvoj "Prvi korak" koja upravlja objektom, dodijelila je posao firmi "BK Gradnja" iz Zenice. Obnavljat će se krov na takozvanom "kamuflažnom objektu broj 3". Za sanaciju krova bit će izdvojeno više od 30.000 maraka.

Nadzor nad izvođenjem radova nad sanacijom krova na Objektu Ark vršiće društvo za projektovanje, građevinarstvo i usluge "Prin d.o.o. Konjic".

Titov bunker ARK u Konjicu danas predstavlja turističku atrakciju za posjetioce koji se mogu uvjeriti u sav luksuz koji je bio predviđen za bivšeg predsjednika SFRJ, u slučaju nuklearnog napada na bivšu državu.

Izgrađen je u unutrašnjosti brda Zlatar, na desnoj obali rijeke Neretve na udaljenosti od oko 3,9 km jugoistočno od Konjica. Objekat ARK se građevinski nalazi u izvrsnom stanju i pristupačan je javnosti. Neprekidno se održavaju sistemi za grijanje, klimatizaciju, protupožarnu zaštitu i svi drugi sistemi u objeki su pod stručnim nadzorom.

titov bunker

U građevinskom smislu, sastoji se iz tri dijela: Vanjski dio čine tri manja zidana objekta (zgrada 1, 2 i 3), koji služe da kamufliraju tri ulaza u objekat. Tunel povezuje vanjski dio objekta sa podzemnim, od nuklearnog udara zaštićenog dijela i ujedno ima funkciju da amortiziraju nuklearni udar.

Podzemni (od nuklearnog udara zaštićenog) dio, potkovičastog oblika površine 6.584 m2, koji je sastavljen od međusobno spojenih tunelskih konstrukcija širine oko 8 metara, a svijetle visine oko 8,70 metara, unutar kojeg se nalazi 12 funkcionalno povezanih blokova i instaliran i ugrađen 21 infrastrukturni sistem neophodan za funkcioniranje objekta.

Titov bunker danas služi kao mjesto susreta umjetnika iz cijelog regiona, Evrope i svijeta. Prostor objekta se koristi za realizaciju projekta Bijenale savremene umjetnosti d-0 ark underground, koji je promotor regionalnih kulturnih vrijednosti.

E.S. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije