Počinje gradnja "Delta Cityja" u Banjoj Luci

13.06.2017. 08:25 / Izvor: Akta.ba
Počinje gradnja 'Delta Cityja' u Banjoj Luci

Kamen temeljac tržnog centra "Delta City", beogradske kompanije "Delta holding", biće postavljen 28. juna u Bulevaru srpske vojske u Banjaluci.

U Banjoj Luci 29. juna počinje izgradnja tržnog centra "Delta siti", beogradske kompanije "Delta holding". Realizaciju ove značajne investicije najavio je gradonačelnik Igor Radojičić na današnjoj konferenciji za novinare u Gradskoj upravi.

"Riječ je o kapitalnom projektu, od kojeg će grad imati višestruke koristi. Prije svega, riječ je o velikom ulaganju od oko 60 miliona evra. Radi  se o prostoru na Banjalučkom polju od oko 60.000 metara kvadratnih, gdje će nekokliko stotina radnika pronaći zaposljenje. Očekujemo da se u gradu poveća promet, da se privuku novi kupci i gosti, i da to sve donese eknomski napredak za naš grad", kazao je gradonačelnik Radojičić.

Neposredan finansijski efekat, prema njegovim riječima - biće kroz naknadu za uređenje građevinskog zemljišta i rentu. 

"Takođe biće angažovana domaća radna snaga, tako da će i u fazi gradnje domaći građevinari imati mogućnost da se zaposle i da, do novembra naredne godine do kada je planiran rok za završetak radova, zarađuju i rade na jednom od kapitalnih projekata. To je, svakako, investicija za pozdraviti", naglasio je Radojičić.

Kada je riječ o poslovima iz oblasti prostornog uređenja, gradonačelnik Radojičić je naglasio da je u proteklih šest mjeseci u nadležnom Odjeljenju ostvaren značajan napredak.

"U Odjeljenju za prostorno uređenje urađene su dvije reorganizacije s ciljem da se ubrza rad sa predmetima, smanji čekanje i poveća broj akata koji se donose u odjeljenju. Otvoren je veliki broj regulacionih planova po različitim osnovama, od centra grada pa nadalje. A pripremamo se i za izradu Urbanističkog plana, gdje bi trebalo formirati novi savjet i otvoriti novu javnu nabavku, za koju su u budžetu planirana sredstava od preko 500.000 KM", kazao je gradonačelnik.

U ovom odjeljenju, kako je istakao - postignuti su dobri rezultati i u finansijskom smislu, odnosno ostvareni su bolji prihodi nego prošlih godina. 

"Nadam se da ćemo do kraja godine kroz izmjene Zakona o uređenju prostora i građenju i kroz dogovor sa određenim međunarodnim organizacijama voditi Banju Luku ka pilot projektu elektronske dozvole", zaključio je Radojičić.

Vršilac dužnosti načelnika Odjeljenja za prostorno uređenje Slobodan Stanarević, precizirao je da je u prvoj polovini ove godine ostvaren prihod veći za 61 odsto, da je izdato 120 građevinskih dozvola, 340 završenih predmeta iz procesa legalizacije, te doneseno 17 odluka o izmjeni regulacionih planova.

"Potpisali smo i ugovor za izmjenu RP Čajavec gdje se nadam da ćemo konačno dobiti rješenje, kako bi se taj dio svrstao u gradsku cjelinu koja ima svoj smisao", rekao je Stanarević.

Osvrćući se na rješenje lokacije na kojoj je ranije počela izgradnja "Siti mola", rekao je da se konstantno održavaju sastanci sa investitorima i gradskim odjeljenjima kako bi se našlo adekvatno rješenje.

"Vjerujem da ćemo do kraja godine imati izmijenjen regulacioni plan, koji će definisati taj prostor", zaključio je Stanarević.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije