Počinju preliminarne pripreme za realizaciju projekta park šume Hum

01.09.2021. 13:33 / Izvor: Akta.ba
Počinju preliminarne pripreme za realizaciju projekta park šume Hum

Ministarstvo privrede KS će u punom kapacitetu biti na raspolaganju kompletnom timu koji će raditi na implementaciji ovog projekta.

U prostorijama Međunarodnog centra za djecu i omladinu Novo Sarajevo danas je održan prvi zvanični radni sastanak vezan za implementaciju projekta parka šuma Hum u kojem će participirati i Generalna direkcija šuma Turske.

Partnere iz Turske, kao i sve koji su dio tima za izradu i implementaciju projekta, danas je pozdravio načelnik općine Novo Sarajevo Hasan Tanović koji je istakao da je saradnja svih nivoa vlasti, kombinovana s iskustvom i znanjem naših stručnjaka i stručnjaka iz Republike Turske način da ovaj projekat bude uspješna priča korisna za sve građane u Kantonu.

"Još jedan korak smo bliže početku realizacije ovog istorijskog projekta koji je nakon više od 10 godina napokon u fokusu različitih nivoa vlasti. Jednom kada zaživi u potpunosti i bude realiziran biće ogledalo općine, rekreativno turistička atrakcija, ali i osvježenje i neka vrsta “centralnih pluća” grada Sarajeva. Okupljeni su ozbiljni timovi koji sada stoje iza kompletne priče, Sarajevo šume, Direkcija šuma KS, te posebno formiran tim stručnjaka iz Općine Novo Sarajevo. Velika podrška dolazi od UNDP-a i Ministarstva privrede KS, a današnjim aktivnostima je potvrđena i zainteresovanost i volja za saradnjom od strane Udruženja inžinjera i tehničara šumarstva FBIH. Posebno nam je drago što ćemo u narednih nekoliko dana ugostiti u radnoj posjeti predstavnike Direkcije za šumarstvo Republike Turske koja je pokazala interesovanje za uključenje u ovaj veliki, istorijski projekat", kazao je načelnik Tanović.

Ministarstvo privrede KS će u punom kapacitetu biti na raspolaganju kompletnom timu koji će raditi na implementaciji ovog projekta.

"Nosilac ovog projekta je općina Novo Sarajevo, ali mi smo ponosni da budemo partneri u ovom iznimno važnom projektu, ne samo za grad nego i cijeli Kanton Sarajevo, posebno kad uzmemo u obzir sve ono što nama Hum jeste. Moram istaći i da smo ponosni što smo ovu priču pokrenuli još u martu i potencirali ovaj projekat kao jedan od značajnijih za naš Kanton. Drago mi je i da ćemo na ovaj način realizrati prekograničnu saradnju između naše zemlje i Republike Turske", poručio je ministar privrede KS Adnan Delić.

 

Inače, delegaciju Generalne direkcije šuma Turske čine projektanti i inžinjeri šumarstva koji će, u narednom periodu, zajedno s našim stručnjacima krenuti u pripremu projektne dokumentacije i same implementacije projekta park šume Hum, s tim da će u prvoj fazi izrade i pripreme projektne dokumentacije učestvovati i predstavnici UNDP-a.

Kako je istaknuto na današnjem radnom sastanku, gdje je nakon prezentacije lokaliteta, prednosti i izazova u ovom projektu,otvorena diskusija, cilj današnjeg susreta je razmijeniti iskustva i upoznati partnere iz Turske sa samim lokalitetetom i izazovima koji idu uz izradu ovog projekta.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije