Investicije / PROJEKTI

Pokrenut projekat obnove Historijskog muzeja

04.06.2020. 09:29 / Izvor: BHRT

Kulturne ustanove u Bosni i Hercegovini polako se vraćaju u uobičajeni režim rada, nakon vanrednog stanja i pandemije koronavirusa. U Historijskom muzeju sretni su da mogu ponovo pozdraviti posjetioce, mada kažu, nisu mirovali ni proteklih mjeseci. Pokrenut je projekat obnove, a planiraju i zanimljive događaji tokom ljeta.

Obnova dvorišta Historijskog muzeja BiH jedan je od značajnijih projekata ove kulturne ustanove. Kako ističe direktorica muzeja Elma Hašimbegović, biće to prilika za proširenje izložbenog prostora, a ujedno i novi ambijent za druženje uz, još aktuelnu, fizičku distancu.

Bašta muzeja i ranije je korištena za određene projekte, radionice, festivale i koncerte. Sada će biti mjesto koje će privući i novu publiku, nadaju se u muzeju.

Sa ciljem privlačenja novih posjetilaca i mladih ljudi, otvorena je i suvenirnica muzeja. Ujedno je to prilika da se barem malo popravi finansijska situacija u kojoj je ova ustanova već godinama, zbog neriješenog statusa.

Umjetnik Safet Zec napravio je dvije posebne serije grafika koje se prodaju u muzeju po simboličnoj cijeni, a prihod od prodaje namijenjen je za unapređenje rada muzeja.

Izložba Safeta Zeca, koja je postavljena u muzeju od novembra prošle godine, otvorena je do 15. juna.

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije