Potpisan memorandum o saradnji s CRS-om vrijedan 470.000 eura

12.09.2018. 14:32 / Izvor: Akta.ba
Potpisan memorandum o saradnji s CRS-om vrijedan 470.000 eura

Ministrica za ljudska prava i izbjeglice Semiha Borovac primila je u nastupnu posjetu novoimenovanu direktoricu humanitarne organizacije Catholic Relief Services.

Ministrica za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine Semiha Borovac primila je u nastupnu posjetu novoimenovanu direktoricu humanitarne organizacije Catholic Relief Services (CRS) Debbie Shomberg tokom koje je potpisan Memorandum o razumijevanju u vezi s pružanjem tehničke pomoći Ministarstvu u realizaciji Projekta zatvaranja kolektivnih centara CEB 2, saopćeno je iz Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH.

Riječ je o pomoći vrijednoj 470.000 eura koja će biti finansirana grant sredstvima Razvojne banke Vijeća Evrope kod koje se Bosna i Hercegovina zadužila 60 miliona eura za zatvaranje 121 kolektivnog centra u kojima živi više od 7.200 građana Bosne i Hercegovine.          

Ministrica Borovac je zahvalila za podršku i kontinuiranu pomoć CRS-a Bosni i Hercegovini, koja se pored pomoći u vezi sa zatvaranjem kolektivnih centara, uspješno realizira i kroz osiguranje kapaciteta BiH za prihvat readmisiranih osoba te posebno kroz podršku u okviru Regionalnog stambenog programa.

Zahvaljujući CRS-u, dosad je kroz mjere održivosti povratka zaposleno više od 450 povratnika, a osigurana su sredstva za zapošljavanje još dodatnih 130 u narednom periodu.

Borovac i Shomberg su naglasile zajednički cilj da se povratnicima pored krova nad glavom osiguraju uslovi održivog povratka, uslovi za život i rad, a time i ostanak na prijeratnim adresama, odnosno u Bosni i Hercegovini.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije