Investicije / PROJEKTI

Potpisan Sporazum o sufinansiranju dva kapitalna projekta iz Budžeta KS

08.05.2020. 13:42 / Izvor: Fena

Načelnik Općine Novo Sarajevo Nedžad Koldžo, ministrica komunalne privrede i infrastrukture KS Nihada Glamoč i direktor Zavoda za izgradnju KS Mirza Hulusić danas su potpisali Sporazum o sufinansiranju dva kapitalna projekta.

To je projekt izgradnje vodovodne mreže u dijelu ulica Ruđera Boškovića i Humska, projekt nastavka izgradnji separatne kanalizacione mreže u ulici Fra Matije Divkovića. Sredstva u iznosu od 690.000 KM osigurana su iz Budžeta KS za ovu godinu od namjenskih sredstava - vodne naknade na području Općine Novo Sarajevo.

Radovi na izradnji separatne kanalizacione mreže u ulici Fra Matije Divkovića su započeli i do sada je izvršena rekonstrukcija separatne kanalizacione mreže u dijelu ulice Drinska u dužini od oko 160 metara.

Trasa nove separatne kanalizacione mreže na ovom lokalitetu je dužine oko 660 metara i 330 metara novog uslovljenog vodovodnog cjevovoda. Ovim projektom bit će položeno ukupno oko 1,5 kilometar novih cjevovoda prečnika DN 100, 300, 400 i 500. Izvođač radova je firma „Harysko“ d.o.o. Sarajevo.

KJKP „Vodovod i Kanalizacija“ izvršit će priključenje objekata na uličnu kanalizacionu i vodovodnu mrežu, a predviđeno je izvođenje 63 kišna i 63 fekalna priključka na kanalizacionu mrežu, te 50 priključaka na vodovodnu mrežu. Po okončanju radova Općina će finansirati i asfaltiranje ulice Fra Matije Divkovića u cijeloj širini.

Drugi kapitalni projekat je rekonstrukcija vodovodne mreže u dijelu ulice Humska i Ruđera Boškovića, a planirana dužina radova  je oko 190 metara u ulici Humska i oko 90 metara u ulici Ruđera Boškovića.

Time će se riješiti dugogodišnji problem vodosnabdijevanja u centralnom dijelu naselja Pofalići, čime će biti omogućeno kvalitetnije snabdjevanje svakog potrošača na teritoriji ove prostorne cjeline.

Postojeći distribucioni cjevovodi s kojim se snabdjeva veći dio naselja Pofalići, biće u okviru ovog rješenja upotpunjeni novim vodovima, koji će, između ostalog, imati ulogu transporta vode za predmetno šire područje ovog naselja.

Po završetku rekonstrukcije vodovodne mreže izvršit će se i asfaltiranje saobraćajnice, saopćeno je iz Općine Novo Sarajevo.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije