Predstavnik State Departmenta u FIPA-i: Povećati američke investicije u BiH

02.12.2017. 09:57 / Izvor: Akta.ba
Predstavnik State Departmenta u FIPA-i: Povećati američke investicije u BiH

Direktor Agencije za unapređenje stranih investicija BiH (FIPA) Gordan Milinić primio je predstavnika State Departmenta iz Vašingtona

Direktor Agencije za unapređenje stranih investicija BiH (FIPA) Gordan Milinić primio je predstavnika State Departmenta iz Vašingtona i ekonomskog savjetnika za Balkan g. Justina Heunga koji se želio upoznati o stanju direktnih stranih investicija u BiH i aktivnostima FIPA-e.

Milinić je informirao Heunga o nadležnostima Agencije, kao i njenim aktivnostima na polju privlačenja stranih investicija, stanjem stranih ulaganja, američkim investicijama i trgovinskom razmjenom između dvije zemlje, prednostima kojima BiH raspolaže u odnosu na susjedne zemlje, kao i sektorima koji su interesantni stranim investitorima.

Također je istaknuto da u 2017. godini BiH bilježi povećanje stranih ulaganja od 66,8%.

Heung je također detaljno upoznat i sa bazom investicijskih projekata kojima raspolaže FIPA iz različitih privrednih sektora, podršci koju pruža stranim investitorima u otklanjanju prepreka i implementaciji projekata, kao i nastojanjima FIPA-e da implementira medijsku kampanju „Invest in BiH“ sa ciljem otklanjanja predrasuda o BiH i informiranja šire poslovne zajednice o njenim potencijalaima.

Konstatirano je da je nivo američkih investicija na niskom nivou, da SAD zauzima 17. mjesto po iznosu stranih investicija i da je potrebno uložiti dodatne napore, uključujući i BiH ambasadu u SAD, sa ciljem povećanja investicija.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije