Akvizicija zaključena uspješno

Slovenci kupili Hotele Novi za 45 miliona eura

20.12.2023. 09:50 / Izvor: novilist.hr
ecm partners

Slovenski investicijski fond ECM Partners resort je kupio za 45 miliona eura.

Okruglih deset godina kako su Hoteli Novi u predstečajnoj nagodbi, u javnost je stigla vijest da je resort konačno dobio novog vlasnika.

Naime, resort je kupio slovenski investicijski fond ECM Partners.

Prema objavi Krune Santinija iz ECM-a Adrija, akvizicija je zaključena uspješno, a nakon preoblikovanja i repozicioniranja, resort će biti u dobroj poziciji da iskoristi sve veći apetit svojih glavnih europskih klijenata za rezidencijama više klase.

Navodi i da Resort pruža priliku u predsezoni za povećanje cjelogodišnje popunjenosti i kapaciteta za generiranje prihoda, posebno zahvaljujući jednom od najvećih wellness sadržaja u regiji i MICE ponudi.

Santini je naveo da ECM ima jaku pozadinu u ugostiteljstvu nakon što je bio snažno uključen u sektor turizma kroz investicije u turističku grupaciju Sava, najveće ugostiteljske grupacije u Sloveniji i DZS-a, koji je posjedovao neka od najvećih spa/wellness odmarališta u zemlji.

A u Hrvatskoj su, kaže, prisutni već u Zadru.

Na portalu Lider navodi se i da je kompleks prodan za 45 miliona eura, kao i da su Slovenci resort kupili od B2 Portfolija, kompanije kćeri B2 Kapitala koja je bila založni vjerovnik.

Riječ je, dakle, o kompleksu koji ima oko 30 hektara, od čega 15 izgrađeno, i to prvi red do mora, što znači ogroman potencijal.

Poznavatelji kažu da se uz 1.500 kreveta u čvrstim objektima može aktivirati potencijal kampa, što znači potencijalno još 2.000 mjesta u kampu.

Objekt je odradio sve sezone do sada, ali ne u punom kapacitetu, ovisno od godine do godine.

Na tom području je prostornim planom definirana T-zona, tako da postoji prostor za širenje.

Kako neslužbeno doznajemo, predstavnici novih vlasnika bili su u resortu i razgovarali sa zaposlenicima.

Prve najave govore da će iduću turističku godinu resort odraditi u stanju u kakvom jest, a nakon sezone bi se krenulo s adaptacijom.

Novi vlasnici Hotela Novi imaju u portfelju, što u vlasništvu, što pod upravljanjem, Sava hotele, u čijem su sastavu hoteli na Bledu, u slovenskim termama i na obali.

A "istorija bolesti" ide još do vremena kupoprodaje tadašnjih Hotela Novi d.d., odnosno vremena kada su ih preuzeli Bruno Orešar i partneri, a kada je krenula rasprodaja objekata iz portfelja ove nekad velike turističke kompanije, među kojima i hotela Lišanj.

Ostao je samo bivši turistički kompleks Zagori gdje se krenulo u gradnju onoga što je danas u funkciji.

Predstečajni postupak Hotela Novi d.o.o. nepregledan je i zamršen splet pravnih borbi i akrobacija kojima se od proljeća 2013. godine, kada je formalno otvoren postupak predstečajne nagodbe za ovu kompaniju, svih ovih godina punio spis i otezao postupak, podsjeća Novi list.

Na pitanje što očekuje od ovih promjena, Tomislav Cvitković, gradonačelnik Novog Vinodolskog, kazao je da lokalnu samoupravu još nitko od investitora nije kontaktirao, ali da se nada da će kompleks konačno doživjeti bolje dane.

"Ipak je to velik objekt te se nadamo da će investitor sjesti s nama i predstaviti svoje planove. A očekujemo ono što očekujemo svih ovih godina, a to je da to bude u "normalnoj funkciji" i nositelj turizma na ovom području.Tako da se nadamo svemu najboljem, a vrijeme će pokazati hoće li tako biti. U resortu u čvrstim objektima ima oko 1.500 ležajeva i kada bi to bilo na zavidnoj razini, to bi bilo jako dobro.Općenito u Novom imamo malo hotelskih kapaciteta, a upravo je taj segment nositelj destinacije koji produžuje sezonu.", kazao je Cvitković.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije