al
Projekt Plava voda još uvijek u blokadi

Investicije / PROJEKTI

Projekt "Plava voda" još uvijek u blokadi

06.03.2019. 08:18 / Izvor: Akta.ba

Kako bi ponovo bio deblokiran proces implementacije "Projekta Regionalnog vodovoda Plava voda" vrijednog 22 miliona eura i finansiranog kreditnim linijama od strane Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i Razvojne banke Vijeća Evrope (CEB) u iznosima od po 11 miliona eura, gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović uputio je dopis Vladi i premijeru Zeničko - dobojskog kantona.

U dopisu se podsjeća, kako je Grad Zenica potpisao poseban Ugovor o garanciji za kreditno zaduženje "Izgradnja regionalnog vodovoda Plava voda" kod Federalnog ministarstva finansija i Europske banke za obnovu i razvoj i to u sklopu ugovornog angažmana na zahtjev Zeničko - dobojskog kantona. U svrhu osiguranja naplate svih tražbina koje mogu nastati po ovom Ugovoru usaglašenom u ljeto prošle godine, Grad Zenica je na zahtjev Zeničko - dobojskog kantona spreman dostaviti mjeničnu izjavu i 30 bjanko mjenica.

Gradska uprava Zenica i gradonačelnik izražavaju zabrinutost zbog nepotpisivanja Ugovora od strane ZDK i izostanka bilo kakve obavijesti ili uputstva. Postoji opravdana bojazan, da bi mogle uslijediti negativne posljedice zbog isteka grace - perioda, odnosno "penala" zbog nepovlačenja kreditnih sredstava u rokovima utvrđenim kreditnim aranžmanom sa EBRD-om, za što bi bila odgovorna Vlada Zeničko - dobojskog kantona.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Investicije