Uskoro rekonstrukcija distributivne mreže grijanja u Banja Luci

01.04.2019. 08:02 / Izvor: Nezavisne novine
Uskoro rekonstrukcija distributivne mreže grijanja u Banja Luci

Banja Luka će za nekoliko sedmica dobiti detaljan pregled stanja distributivne mreže u sistemu centralnog grijanja, a što će biti ogroman korak ka poboljšanju njegovog kvaliteta.

Banja Luka će za nekoliko sedmica dobiti detaljan pregled stanja distributivne mreže u sistemu centralnog grijanja, a što će biti ogroman korak ka poboljšanju njegovog kvaliteta, pišu Nezavisne novine.

Naime, toliko će preduzeću iz Danske "Drone Systems" biti potrebno da obradi podatke koje je prikupljalo u najvećem gradu RS 27. i 28. marta termovizijskim snimanjem dronom.

"Cilj nam je naći pukotine i oštećenja na mreži. Nakon što završimo snimanje i prikupljanje podataka, uradićemo analizu za neke tri nedjelje, a onda ćemo rezultate predati "Eko-toplanama" , izjavio je Mikel Noer Var iz ove kompanije. 

Inače, "Drone Systems" ima bogate reference u Danskoj, a sličan projekat sproveli su i u Engleskoj. Snimanje Banja Luke obavljeno je u saradnji sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD), a koji je kroz posebnu kreditnu liniju pomogao izgradnju novog proizvodnog pogona "Eko-toplana". 

Rezultati dobijeni nakon snimanja predstavljat će osnovu za pripremu rekonstrukcije mreže jer će na osnovu snimljenog materijala biti izrađena studija izvodljivosti, nakon čega će uslijediti projekat rekonstrukcije dotrajale mreže, stare više od četiri decenije.

Na ovaj način će se precizno utvrditi stanje vrelovoda i toplovoda u smislu termičke izolovanosti - toplotnih gubitaka prilikom distribucije energije, kao i mjesta potencijalnih kvarova na cjevovodu. Pokazani rezultati će umnogome olakšati prepoznavanje prioriteta za rekonstrukciju vrelovoda i toplovoda.

"Važno je imati u vidu da je u pitanju veoma obiman posao, koji zahtijeva vrijeme i znatna novčana sredstva, a cilj je da se u narednih nekoliko sezona toplifikaciona mreža Banjaluke u potpunosti rekonstruiše i modernizuje.", poručili su iz preduzeća "Eko-toplane", prenose Nezavisne novine.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije