Kreću radovi u Hercegovini: Raspisan tender za dionicu Tunel Kvanj-Buna

30.12.2019. 09:44 / Izvor: Akta.ba
Kreću radovi u Hercegovini: Raspisan tender za dionicu Tunel Kvanj-Buna

Poddionica je duga 5,6 km, a na njoj su i 2,7 km dugačak tunel Kvanj, vijadukt Rotimski potok dužine 330 m, kao i dva kilometra otvorene trase.

JP Autoceste FBIH raspisale su danas tender za izvođenje građevinskih radova na Koridoru Vc: dionica Tunel Kvanj-Buna kroz Hercegovinu, saznaje Akta.ba.

Rok za prijem ponuda je 24.2.2020. godine, a vrijeme za završetak je 36 mjeseci.

Podsjetimo, poddionica je duga 5,2 km, a sam tunel Kvanj, u dužini od 8,6 kilometara, finansira se zajmom Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

Za izgradnju dionice autoceste na Koridoru 5-C 2017. godine Europska investicijska banka (EIB) odobrila je kredit u iznosu od 100 miliona eura.

S ciljem omogućavanja izgradnje autoceste na Koridoru Vc, poddionica Tunel Kvanj – Buna, Federalna vlada je sredinom ove godine donijela Odluku o izuzimanju šumskog i poljoprivrednog zemljišta kojom se njegova namjena mijenja u građevinsko.

Inače, izgradnji autoputa na pomenutoj trasi protivili su se brojni stanovnici šireg prostora Mostara iz više razloga. Pored toga, poseban problem na dionici tunel Kvanj – Buna predstavljao je proces deminiranja tla.

Iz Autocesta su tada rekli kako za određivanje trase nove autoceste nije nadležno to poduzeće nego federalne institucije vlasti. 

Izgradnjom dionice Mostar jug – Buna koja je podijeljena na dvije poddionice Mostar Jug - Kvanj i Kvanj – Buna (tunel Kvanj), povezat će se Mostar sa europskom mrežom autocesta i činiti funkcionalnu neprekinutu autocestu od granice Bijača pa sve do ulaska u Mostar, što je od neprocjenjivog značaja za bh. građane, kompanije i poduzetnike.

U nastavku pogledajte vizualizaciju koja prikazuje tunel Kvanj, vijadukte Perilu i Brijeg, mostove preko rijeke Bunice, Bune, tunel Goricu te petlju Mostar jug.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije