Gradnja nove zgrade Al Jazeera Balkans na Šipu mogla bi početi krajem proljeća

09.01.2020. 09:35 / Izvor: Akta.ba
Gradnja nove zgrade Al Jazeera Balkans na Šipu mogla bi početi krajem proljeća
OTVORI GALERIJU

U toku je tender za izbor firme koja će raditi glavni i izvedbeni projekt te vršiti nadzor nad izvođenjem radova.

Medijska kuća Al Jazeera Balkans, članica globalne medijske Mreže Al Jazeera, s ciljem trajnog rješenja smještaja bi do kraja 2021. godine trebala izgraditi svoje novo sjedište u Sarajevu. 

Buduće sjedište ove medijske kuće će imati ukupnu bruto površinu cca 8,500 m2, dok bi ukupna površina sa jednom podzemnom garažom iznosila 10,580.00 m2.

Do sada je urađen samo idejni projekt, na osnovu kojeg je dobivena urbanistička saglasnost. Idejni projekt uradio je biro "Grupa Arh", a autor je arhitekt Sead Gološ. U toku je tender za izbor firme koja će raditi glavni i izvedbeni projekt te vršiti nadzor nad izvođenjem radova, potvrđeno je iz ove medijske kuće za portal Akta.ba.

Lokacija zgrade je na Šipu, u stambeno-poslovnoj zoni i neposrednoj blizini buduće Prve transverzale, čija je gradnja u toku. Tako će se zgrada upravne zgrade Al Jazeera Balkans nalaziti na jednoj od najprometnijih gradskih saobraćajnica, kojom je centar Sarajeva povezan sa koridorom Vc.

Idejnim projektom predviđena je zgrada koja uključuje sve potrebne funkcionalne zone televizije. Spratnost objekta je: podzemna etaža, dvije suterenske etaže, prizemlje i tri etaže. Ukupna neto površina je oko 7500 m2.

Inače, objekt se sastoji od nekoliko značajnijih arhitektonskih volumena. 

"Projektom su predviđena tri studija, kao i ostali sadržaji potrebni za složeni proces produkcije programa. Također, predviđeni su i drugi prateći servisni sadržaji za funkcionisanje objekta kao cjeline (elektro-mašinsko postrojenje, podzemna garaža za parking zaposlenika i gostiju, sprinkler postrojenje i drugo)", kazala je za Akta.ba Nadira Dacić, PR Aljazeere Balkans.

Posebno ističu da će se na baznom dijelu, koji se sastoji od dvije etaže, nalaziti zeleni vrt, što će objektu davati posebni šarm.

Kako je ranije najavljivano, plan je da objekat bude izgrađen do 11. novembra 2021. godine. Do tada, potrebno je uraditi glavni projekt koji je, s potrebnim saglasnostima, preduvjet za dobivanje građevinske dozvole. 

"Po izradi predmjera radova odmah će se krenuti s tenderima za izvođače radova, a po dobivanju građevinske dozvole i početak radova. Ako sve bude išlo prema planu, radovi bi mogli početi krajem proljeća", navodi ona.   

Za procjenu ukupne investicije je kažu još rano govoriti, s obzirom na to da nije urađen ni glavni projekt. 

"U svakom slučaju bit će značajna, jer je riječ o specifičnoj vrsti objekta s visokim zahtjevima te želji da on bude na vrhunskom nivou za ovu industriju", ističe Dacić.

Podsjetimo, Općinsko vijeće Centar je na 40. redovnoj sjednici donijelo odluku o načinu i uslovima prodaje neizgrađenog građevinskog zemljišta planiranog za izgradnju stambeno poslovnih objekata kolektivnog stanovanja na lokalitetu Šip, a u skladu sa Regulacionim planom Poslovna zona Šip. Na osnovu donesene odluke, objavljen je javni konkurs o prodaji zemljišta, a nakon provedenog postupka javnog nadmetanja, kao najpovoljniji ponuđač odabrana je Al Jazeera Balkans.

Načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić je ranije istakao da izgradnja stambeno-poslovnih objekata na lokalitetu Šip treba biti u funkciji Inovacijsko-tehnološkog parka koji je prostorno-planskom dokumentacijom predviđen u blizini ovih lokacija.

S.B.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije