U općini Centar svečano otvoren treći po redu Centar za zdravo starenje

08.02.2020. 10:40 / Izvor: Akta.ba
U općini Centar svečano otvoren treći po redu Centar za zdravo starenje

Samu svečanost, na kojoj je prisustvovao veliki broj sugrađana, uveličali su doajen bh. glumišta Miki Trifunov i članovi sekcija Javne ustanove Centar.

Načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić zajedno sa predsjedavajućom Općinskog vijeća Centar Karolinom Karačić i predsjednicom Udruženja „Zdravo živi/sretno stari“ Sanelom Feratović otkrivanjem table i presijecanjem vrpce ozvaničio je početak rada trećeg po redu Centra za zdravo starenje Pionirska koji je otvoren u obnovljenim prostorijama u Ulici Nahorevska na broju 103.

Samu svečanost, na kojoj je prisustvovao veliki broj sugrađana, uveličali su doajen bh. glumišta Miki Trifunov i članovi sekcija Javne ustanove Centar kulture i mladih Općine Centar Sarajevo koji su ovom prilikom izveli prigodan kulturno-umjetnički program, te članice hora „Ruža“ kao i učenici drugog razreda Osnovne škole „Nafija Sarajlić“.

"Danas u ovim prostorijama otvaramo treći po redu Centar za zdravo starenje za čije potrebe je Općina Centar obezbijedila prostor i finansirala obnovu i prilagođavanje prostorija, te njihovo opremanje. U ovom objektu također za naše sugrađane sa ovog područja namjeravamo otvoriti i novu ambulantu porodične medicine, te apoteku, čime ćemo zaokružiti potrebe naših sugrađana. Radovi, koji bi trebali započeti u nekoliko narednih dana, će biti okončani do maja ove godine kada namjeravamo otvoriti novu ambulantu i apoteku povodom Dana Općine Centar, koje obilježavamo od 2. do 9. maja. Naredni Centar za zdravo starenje ćemo otvoriti u novoizgrađenom objektu obdaništa „Razigrani dani“ u Ulici Patriotske lige, te imamo namjeru da otvorimo i peti po redu Centar u Ulici Ismeta Mujezinovića 18 na Breki", izjavio je savjetnik općinskog načelnika Osmo Babić.

Ovaj projekat je započeo inicijativom načelnika Ajnadžića koji je sredinom prošle godine uz saglasnost Općinskog vijeća Centar prvo potpisao sporazumni raskid ugovora o zakupu čime je ozvaničeno preuzimanje poslovne zgrade u Nahorevskoj ulici broj 103 od zakupca firme „NELT“ d.o.o. i vraćanje prostorija u posjed Općine Centar. Nakon toga je Općina Centar obezbijedila u svom budžetu sredstva za adaptaciju i prilagođavanje te opremanje ovih prostorija za potrebe otvaranja novog Centra za zdravo starenje.

"Uloga svakog našeg centra je da pomaže sugrađanima treće životne dobi da kroz razne aktivnosti budu zdraviji i sretniji. U svim centrima za zdravo starenje održavamo razne kreativne radionice i likovne sekcije. Također imamo preventivno-korektivnu gimnastiku, hor, te dva puta mjesečno svi članovi iz svih centara za zdravo starenje sa područja ove općine idu na zajedničke izlete zahvaljujući čemu su obišli cijelu našu lijepu Bosnu i Hercegovinu. Svaki prostor je premali da primi sve zainteresovane da budu naši članovi koji žele da dolaze u jedan od ovih lijepih centara. I ovaj centar kao i ostali će biti otvoren od 9 do 15 sati radnim danima, osim vikenda. Svi koji žele da postanu naši članovi potrebno je samo da dođu kod nas u bilo koji od naših centara, ponesu ličnu kartu i nakon ispunjavanja potrebnog obrasca dobit će našu člansku kartu. S obzirom da se radi o osobama treće životne dobi u ovim formularima je potrebno ispuniti određene medicinske podatke zbog naše brige za njihovo zdravlje", objasnila je Feratović.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije