Sarajevski park Jezero na Betaniji će dobiti botaničku baštu

04.03.2020. 09:40 / Izvor: Akta.ba
Sarajevski park Jezero na Betaniji će dobiti botaničku baštu

Zbog praktičnosti projekta načelnik Ajnadžić je predložio prvu verziju sa kineskim paviljonom i sadnicama koje ne traže posebnu njegu.

Načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić je tokom posjete Centru za podršku porodicama sa djecom i osobama sa poteškoćama u razvoju „Colibri, razgovarao sa NJ.E. ambasadorom Narodne Republike Kine u BiH Ji Pingom o projektu formiranja prve botaničke bašte na području gradskog parka Jezero na Betaniji.

Ovom prilikom je ambasador Ping prezentovao idejna rješenja formiranja ove botaničke bašte.

"Za realizaciju ovog projekta potreban nam je prostor od gotovo 4.000 metara kvadratnih i imamo pripremljene dvije verzije u kojem prva ide sa kineskim paviljonom i sadnice koje ćemo posaditi ne zahtijevaju posebnu pažnju, dok je drugi idejni nacrt sa kulturama koje uspijevaju u ovom klimatskom podneblju, ali traže veću brigu. Naši stručnjaci bi trebali u narednom periodu obići ovaj lokalitet zbog utvrđivanja tačne pozicije botaničke bašte i mi bismo, ako uspijemo završiti u planiranom roku obaveze na carini, početkom maja započeli sadnju i uređenje botaničke bašte", izjavio je ambasador Ping.

Zbog praktičnosti projekta načelnik Ajnadžić je predložio prvu verziju sa kineskim paviljonom i sadnicama koje ne traže posebnu njegu.

"Naš plan je da sa projektom uređenje botaničkih bašti na Betaniji zvanično započnemo sa Danom planete Zemlje -22. aprila, što nosi posebnu simboliku. Već tokom ove sedmice će naši uposlenici iz Službe za urbanizam i zaštitu okoliša zajedno sa predstavnicima ambasade na terenu utvrditi tačnu lokaciju buduće botaničke bašte. Raduje me što je Ambasada Kine iskazala interes, kako za ovaj, tako i za ostale projekte koje je moguće realizovati u saradnji sa našom Općinom. Također pozivamo ansambl iz Kine da tokom održavanja Dana Općine Centar, od 2. do 9. maja, budu naši gosti i taj dan ćemo proglasiti Danom kineske kulture u općini Centar. Također možemo preko Javne ustanove „Centar kulture i mladih Općine Centar Sarajevo“ za naše sugrađane organizovati besplatne kurseve kineskog jezika", objasnio je Ajnadžić.

Današnjim razgovorima su također prisustvovali i savjetnik općinskog načelnika Osmo Babić kao i pomoćnica za boračko-invalidsku, socijalnu zaštitu i društvene djelatnosti Općine Centar Jasmina Fazlić zajedno sa predstavnicima ove općinske službe.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije