Sarajevo City Center: Prednost data domaćim firmama

29.10.2012. 09:30 / Izvor: Oslobođenje
Sarajevo City Center: Prednost data domaćim firmama

Jedan od atraktivnih sadržaja u Sarajevo City Centeru biće i porodični zabavni park, jedini te vrste u BiH. Pregovara se sa kompanijama koje su zainteresovane za zabavni centar. Ako sve bude teklo po planu, Sarajevo će dobiti takav sadržaj smješten na oko 3.000 kvadratnih metara u srcu grada koji će, kao i sam SCC, biti jedinstven. Centar bi trebao biti sagrađen po najvećim svjetskim standardima što će zadovoljiti ukuse i mladih i starijih, te omogućiti posjetiocima SCC-a cjelodnevnu zabavu.

 

Radovi na najvećoj investiciji u Bosni i Hercegovini, Sarajevo City Centeru, čiji je vlasnik saudijska firma Al Shiddi Group, u punom su jeku.

Tragajući za informacijama, posjetili smo gradilište i saznali na licu mjesta da se sve odvija prema utvrđenoj dinamici. Projekat je, kako smo saznali, tokom gradnje doživljavao određene promjene, prije svega zbog zahtjeva jednog od najvećih svjetskih hotelskih operatera Shaza-Kepinski, koji će upravljati hotelom sa pet zvjezdica. Radovi teku po planu, i uskoro će građani vidjeti znakovite promjene na objektu.

Kompleksna fasada

Kako smo se uvjerili na gradilištu, u toku su radovi na vrlo kompleksnoj fasadi za koje su potpisani ugovori i uplaćeni avansi. Na samom objektu se mogu vidjeti samo radnici domaćih firmi, što je za pohvalu, jer i pored ponuda iz inostranstva, odabrane su bh. kompanije.

Kako nam je rekla Emina Mandžuka, generalni sekretar kompanije, prisustvo Al Shiddi Group u našoj zemlji je i podrška bh. ekonomiji.

"Raspisani su tenderi za dio mašinskih, vodovodnih i elektroinstalacija. U toku je analiza ponuda, nakon čega će se odabrati izvođači i početi i ti radovi. Ponovo će biti angažovane bh. kompanije, što dovoljno govori kakav je pristup u gradnji ove impozantne građevine", istakla je za Oslobođenje Mandžuka. 

Centar će, kao što je poznato javnosti, imati cjeline: hotel, šoping-centar, poslovnu zgradu i garažu sa 1.100 parking-mjesta. Posebna pažnja se poklanja budućoj obuci kadrova, pa će, recimo, osoblje za novi hotel, kao i u slučaju Bristola, biti obučavano po najvećim međunarodnim standardima. 

"Hotel Bristol, također investicija Al Shiddi Groupa, poznat je kao jedini hotel u BiH koji je upravljan po međunarodnim profesionalnim standardima", podsjetila je Mandžuka.

Osoblje se dodatno obučava prolazeći kroz razne treninge organizovane unutar i van zemlje. Hotel u sastavu SCC-a će zahtijevati još strožije kriterije kad je u pitanju edukacija našeg personala. 

Zabavni park

Jedan od atraktivnih sadržaja u Sarajevo City Centeru biće i porodični zabavni park, jedini te vrste u BiH. Prema Mandžukinim riječima, pregovara se sa kompanijama koje su zainteresovane za zabavni centar. Ako sve bude teklo po planu, Sarajevo će dobiti takav sadržaj smješten na oko 3.000 kvadratnih metara u srcu grada koji će, kao i sam SCC, biti jedinstven. Centar bi trebao biti sagrađen po najvećim svjetskim standardima što će zadovoljiti ukuse i mladih i starijih, te omogućiti posjetiocima SCC-a cjelodnevnu zabavu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije