Općina Centar izdvojila 15.000 KM kao podršku radu Zemaljskog muzeja BiH

25.08.2020. 12:40 / Izvor: Akta.ba
Općina Centar izdvojila 15.000 KM kao podršku radu Zemaljskog muzeja BiH

U Muzeju planiraju za naredni period uređenje botaničke bašte, a pomoć Općine bi, po Sijarevićevim riječima, zaista dobrodošla.

Općina Centar Sarajevo izdvojila je 15.000 KM kao podršku radu Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine.

Direktor Zemaljskog muzeja Mirsad Sijarić posjetio je Općinu Centar gdje mu je načelnik ove lokalne zajednice Nedžad Ajnadžić uručio zaključak o isplati navedenog novca, saopćeno je iz ove sarajevske općine. 

Novac je grant za podrška kulturnim i naučnim ustanovama, manifestacijama, festivalima i projektima, a bit će iskorišten za realizaciju kulturno-obrazovnog projekta "Četvrtkom u Zemaljskom muzeju BiH" u periodu od augusta do novembra 2020. godine. Projekat realiziraju Zemaljski muzej BiH i Udruženje "Obala Art Centar". Obuhvata pet programskih ciljeva: filmski, muzički i književni program u Zemaljskom muzeju, izložbu fotografija te Festival svjetla i light dizajna u botaničkoj bašti Zemaljskog muzeja BiH.

Direktor Sijarić naglasio je da podrška Općine Centar ima višestruki značaj za Zemaljski muzej, naročito u vrijeme kada je zbog pandemije koronavirusa broj posjeta Muzeju znatno umanjen. Zahvalio je Općini Centar i načelniku Ajnadžiću za višegodišnju pomoć te izrazio nadu da će takva praksa biti nastavljena.

U Muzeju planiraju za naredni period uređenje botaničke bašte, a pomoć Općine bi, po Sijarevićevim riječima, zaista dobrodošla.

Načelnik Ajnadžić je naglasio da Općina Centar planira nastaviti voditi brigu za ovu instituciju koja je važna ne samo za Sarajevo, nego za cijelu državu.

"Država treba dati odgovor na mnoga pitanja, ne samo na problem rada Zemaljskog muzeja, ali dok ovi problemi ne budu sistemski riješeni, mi želimo biti na raspolaganju i pomoći u skladu sa našim mogućnostima. Kada je u pitanju uređenje botaničke bašte, budite slobodni da računate na našu podršku, a mi ćemo obezbijediti novčana sredstva", kazao je Ajnadžić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije