Tunel Žaba bit će završen do kraja oktobra

07.09.2020. 12:07 / Izvor: Avaz.ba
Tunel Žaba bit će završen do kraja oktobra

Dok se turistička sezona u našem jedinom gradu na moru bliži kraju, dotle se zaleđem Neuma probijaju i grade novi kilometri ceste.

Dok se turistička sezona u našem jedinom gradu na moru bliži kraju, dotle se zaleđem Neuma probijaju i grade novi kilometri ceste koja vodi prema Stocu, odnosno, unutrašnjosti BiH.

Stotine radnika

Tako je duž cijelog gradilišta angažirano na stotine radnika s brojnom mehanizacijom koji grade dionice Broćanac - Prapratnica, Stolovi - Drenovac te od prije nekoliko dana i posljednju u dužini od deset kilometara Hutovo – Cerovica - Stolovi.

Kako nam je potvrđeno iz Javnog preduzeća „Ceste FBiH“, širokobriješki „Hering“, kojem je povjeren posao gradnje posljednje dionice na ovoj cesti, uveden je u posjed, a radovi su podijeljeni u dva lota, odnosno, Hutovo - Cerovica i Cerovica –Stolovi, u ukupnoj vrijednosti od 17,7 miliona KM.

Prirodna prepreka

Iz ovog preduzeća nam je rečeno da su pri samom kraju radovi na tunelu Žaba, koji je bio najveća prirodna prepreka na ovoj cesti.

"Posao je, praktično, okončan, trenutno se postavljaju instalacije unutar tunela i u oktobru će cijela priča s tunelom Žaba biti završena", rečeno nam je iz „Cesta FBiH“.

Radovi sa stolačke strane bit će okončani do kraja januara naredne godine. Inače, očekivani završetak radova na svim dionicama je kraj 2021. godine, a do sada je izgrađeno 13 kilometara ove ceste.

Projekt težak 72 miliona KM

Za cjelokupan projekt izgradnje ceste Stolac - Neum bit će utrošena 72 miliona KM.

Sredstva za izgradnju ove ceste dio su programa izgradnje i modernizacije magistralnih cesta u FBiH u vrijednosti od 173 miliona KM. Riječ je o kreditnim sredstvima Svjetske banke, Evropske investicijske banke i Evropske banke za obnovu i razvoj.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije