Evo na kojim lokacijama u Centru je planirana izgradnja podzemnih garaža

29.09.2020. 13:56 / Izvor: Akta.ba
Evo na kojim lokacijama u Centru je planirana izgradnja podzemnih garaža

Navedene projekte je moguće realizovati po principu javno-privatnog partnerstva ili koncesijom.

Načelnik Općine Centar  Nedžad Ajnadžić ugostio je generalnog direktora međunarodne konsultantske kuće "Polimac Company" Mehmeda Polimca, eksperta u oblasti energetike, zajedno sa njegovim saradnicama. Ovom prilikom je razgovarano o unapređenju komunalne infrastrukture i razvoju ekonomije među kojima je glavna tema bila izgradnja podzemnih garaža.

Rješavanje problema saobraćaja u mirovanju je jedan od prioritetnih zadataka vlasti kao u Kantonu Sarajevo tako i na području ove općine gdje je koncentracija najvećeg broja institucija i organizacija iz svih oblasti rada sa više od 40.000 uposlenih osoba.

Stoga je u aprilu ove godine objavljen javni poziv za  potencijalne privatne investitore, odnosno kompanije, da pismom namjere iskažu interes da vlastitim finansijskim sredstvima učestvuju u realizaciji projekata izgradnje javnih podzemnih garaža na području općine Centar Sarajevo, a na zemljištu čiji je vlasnik Općina.

"U tom smislu, a u skladu s regulacionim planovima koje je donijelo Općinsko vijeće, Općina intenzivno priprema projektnu dokumentaciju, te će sukcesivno, nakon kompletiranja potrebne dokumentacije, objavljivati javni poziv za izbor najpovoljnijeg partnera za izgradnju svake javne podzemne garaže pojedinačno. Za sada planiramo izgradnju podzemnih garaža na nekoliko lokacija među kojima su Merhemića trg na Ciglanama, u Ulici Husrefa Redžića također na Ciglanama, te u parku prof. dr. Nijaza Durakovića u Hastahani", kazao je načelnik Nedžad Ajnadžić. 

Navedene projekte je moguće realizovati po principu javno-privatnog partnerstva ili koncesijom. 

"U mogućnosti smo da udružimo sredstva stranih kompanija sa domaćim. Mi želimo pripremiti našim partnerima najbolje moguću poslovnu atmosferu i uvjeren sam da je, uz izmjene odgovarajućih zakonskih odredbi, moguće privući poslovne investicije na području ove općine u visini do 500 miliona KM, jer je kapital stranih ulagača potpuno siguran. Za ove poslovne projekta potrebno je usvojiti odgovarajuću zakonsku regulativu koja se odnosi na podjelu nadležnosti između više nivoa vlasti, za šta smo već poduzeli neke konkretne korake. Naš naredni korak u saradnji sa Općinom Centar je izrada elaborata o projektu izgradnje podzemnih garaža, te da uputimo pismo namjere stranim investitorima koji su zainteresovani za ulaganje u ovaj projekat", izjavio je Polimac.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije