Šminka se "Žaba", bh. grad na moru sve bliži unutrašnjosti (Foto)

13.11.2020. 09:07 / Izvor: Avaz.ba

Prethodno su krenuli radovi na drugoj strani, stolačkoj, gdje se gradi dionica Stolovi - Drenovac.

Tačno na vrijeme, onako kako je to predviđeno rokom, okončani su radovi na izgradnji tunela ''Žaba'', koji je slovio za najveću prirodnu prepreku na cesti Stolac - Neum.

Radnicima „Euro-Asfalta“ preostalo je šminkanje, jer će, najvjerovatnije, sredinom sljedeće sedmice ovaj tunel u dužini od 975 metara biti i otvoren.

Kao na traci

Tako će ovaj tunel, čije je probijanje okončano lani u julu, naš jedini grad na moru približiti unutrašnjosti BiH. Za građevinare predaha nije bilo ni za vikend, a paralelno sa završnim radnjama u tunelu izvode se i radovi na samoj trasi, gdje su radnici kompanije „HP Investing“ iz Mostara iznad mjesta Hutovo skoro u potpunosti završili saobraćajnicu koja vodi do samog tunela.

Tako je ova saobraćajnica asfaltirana i postavljena je signalizacija, a kamioni se na ovom dijelu puta smjenjuju kao traci. S druge strane tunela, prema moru, također, bruji teška mehanizacija, gdje se radi dionica Broćanac - Prapratnica.

Uz tunel ''Žaba'' i prateće saobraćajnice, čija je izgradnja teška 23 miliona KM, praktično bez predaha, gradi se i posljednja dionica ceste Stolac - Neum, u dužini od deset kilometara, a to je Hutovo - Cerovica - Stolovi.

Tu radove izvodi širokobriješki „Hering“, a podijeljeni su u dva lota, odnosno, Hutovo - Cerovica i Cerovica - Stolovi, u ukupnoj vrijednosti od 17,7 miliona KM. Posao na ovoj dionici započet je u septembru. U okviru izgradnje ove dionice, također, bit će izvršena i rekonstrukcija pristupnog puta za mjesto Hutovo. Očekivani završetak svih radova na ovoj dionici je kraj 2021. godine.

Prethodno su krenuli radovi na drugoj strani, stolačkoj, gdje se gradi dionica Stolovi - Drenovac.

Dobra dinamika

U JP „Ceste FBiH“ kazali su nam da su izrazito zadovoljni dinamikom radova na kompletnom gradilištu.

"Činjenice da je tunel ''Žaba'' završen i da na svim dionicama nema predaha te da situacija s koronavirusom nije utjecala na dinamiku radova, dovoljno govore da cijeli projekt ide svojim tokom. Vjerujemo da će posao na izgradnji svih dionica biti završen koncem naredne godine", kazali su nam iz JP „Ceste FBiH“.

Kreditna sredstva

Za projekt izgradnje ceste Stolac - Neum bit će utrošena 72 miliona KM. Sredstva za izgradnju dio su programa izgradnje i modernizacije magistralnih cesta u FBiH u vrijednosti od 173 miliona KM. Riječ je o kreditnim sredstvima Svjetske banke, Evropske investicijske banke i Evropske banke za obnovu i razvoj.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije