Najavljena investicija od 12 miliona KM na područje BPK Goražde

21.01.2021. 12:31 / Izvor: Akta.ba
Najavljena investicija od 12 miliona KM na područje BPK Goražde

Tema razgovora bilo je finaliziranje imovinsko-pravnih odnosa na objektu „Most plus kružni tok“ te izgradnji obilaznice oko Goražda.

Premijerka Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde Aida Obuća i gradonačelnik Goražda Ernest Imamović razgovarali su sa vodećim inžinjerom za objekte u JP Ceste FBiH Behudinom Stroilom i zastupnikom i članom Odbora za promet i komunikacije u Parlamentu FBiH Adnanom Efendićem.

Tema razgovora bilo je finaliziranje imovinsko-pravnih odnosa na objektu „Most plus kružni tok“ te izgradnji obilaznice oko Goražda.

"Investitor još nije uveo izvođače na dijelu gradilišta koji se zove Kružni tok zbog nerješene samo jedne parcele. Sa gradonačelnikom i premijerkom dogovorili smo da ćemo se potruditi da što hitnije riješimo i ovaj problem kako ne bismo dolazili u pravni spor. Na dodatnom sastanaku kod gradonačelnika Goražda, pokušat ćemo definisati naše naredne korake da problema više ne bude", kazao je Stroil.

Predstavnici Cesta Federacije BiH ponovo su inicirali, kako su kazali, najbolje moguće rješenje za goraždansku zaobilaznicu, što podrazumijeva nastavak stare obilaznice do naselja Hubjeri sa izgradnjom, a procijenjena vrijednost projekta je 12 miliona KM, obilaznica plus most.

Zastupnik u Parlamentu FBiH Adnan Efendić naglasio je da se pred Parlamentom Federacije nalazi usvajanje Strategije upravljanja projektima od, između ostalog i JP Ceste FBiH, te da bi projekti o kojima je razgovarano bili uvršteni u strategiju i finansirani, potrebno je da se stvore pretpostavke za njihovu implementaciju, kako se ne bi izgubila ova sredstva.

"S tim u vezi, obavili smo sastanak sa premijerkom i gradonačelnikom i usaglasili da će oni poduzeti sve aktivnosti s ciljem rješavanja imovinsko-pravnih odnosa, a da ćemo mi kao Parlament podržati sve projekte koji budu spremni za implementaciju. Iz Direkcije cesta smo dobili obećanje da će isti biti realizirani i da ćemo imati investiciju od oko 12 miliona u Bosanskopodrinjskom kantonu", kazao je Efendić.

Spremnost na saradnju u interesu svih građana pokazali su i kantonalni i gradski zvaničnici.

"Sa pozicija premijera BPK i gradonačelnika Goražda usaglasili smo da nam je jako bitno da se nastavi ulaganje u infrastrukturne projekte na području kantona i Grada Goražda, da nam je ovo veoma značajna investicija i da ćemo uraditi sve što je u našoj nadležnosti i u skladu sa pozitivnim zakonskim propisima da se ovaj projekt realizira, ali da ćemo takođe, u saradnji i razgovoru sa građanima kako Grada Goražda, tako i BPK Goražde, tražiti najbolja i najprihvatljivija rješenja za sve partnere u realizaciji ove investicije", kazala je premijerka BPK Goražde Aida Obuća.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije