Centralna banka "otkrila" dio idejnog rješenja zgrade u parku Hastahana

10.03.2021. 11:55 / Izvor: Akta.ba
Centralna banka 'otkrila' dio idejnog rješenja zgrade u parku Hastahana

Danas su otkrili mali dio odabranog Idejnog rješenja objekta.

Nakon što je konkursna Komisija jednoglasno izabrala pobjednika idejnog rješenja poslovnog objekta za potrebe Centralne banke Bosne i Hercegovine (CBBiH)– Glavne jedinice Sarajevo, CBBiH je danas Opštini Centar predala idejni projekat, te time izvršila dopunu već ranije predatog zahtjeva za izdavanje urbanističke saglasnosti za gradnju na parceli CBBiH, u ulici Kranjčevićeva, na lokalitetu Hastahana.

Profesori doc. dr. Pavle Krstić, dipl.ing.arhitekture, emeritus Ognjenka Finci, te Zijo Krvavac, dipl.ing.arhitekture u završnom izvještaju konkursne komisije za provođenje postupka javne nabavke su zaključili da je ideja "zelene arhitekture, sa fasadama koje doprinose urbanom karakteru Kranjčevićeve ulice, sa svim sigurnosnim kvalitetima koje zahtjeva ovaj tip objekta“, najbolje rješenje.

"U narednim danima javnosti će, putem različitih medijskih kanala, biti prezentiran izgled objekta sa našim projekcijama rješenja „Parka prof.dr. Nijaz Duraković“, a koji se naslanja na parcelu CBBiH. Transparentnost rada je u vrhu agende CBBiH. Kao i do sada, na raspolaganju smo dati odgovore na sva pitanja", navode iz Centralne banke BiH.

Danas su otkrili mali dio odabranog Idejnog rješenja objekta, koji, kako su naveli, sa ovakvim prijedlogom rješenja uređenja okoliša i parka, cjelokupan lokalitet Hastahana čini mjestom kvalitetnog i ugodnog življenja.

 

"Rad je inovativan i atraktivan sa doziranom i prisutnom transparentnošću i otvorenošću prema parku Hastahana na jugu i Kranjčevićevoj ulici na sjeveru. Ovaj objekat je koncipiran na najboljem tragu onog što se naziva „zelena arhitektura“ koja nije uobičajena za objekte ove namjene, ali ovo je vrijeme rušenja stereotipa dobrom argumentacijom", navodi se između ostalog u zaključku Komisije.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije