Općina Centar: Građani će kreirati izgled i sadržaj životnog prostora

21.07.2021. 15:07 / Izvor: Akta.ba
Općina Centar: Građani će kreirati izgled i sadržaj životnog prostora

Općina Centar Sarajevo pokreće inicijativu pod nazivom "Re-imagine my street" – "Moja mašta za moju ulicu".

Općina Centar Sarajevo u suradnji sa UNDP, Arhitektonskim fakultetom Univerziteta u Sarajevu i Gradom Sarajevo pokreće inicijativu pod nazivom "Re-imagine my street" – "Moja mašta za moju ulicu".

Radi se o prvoj inicijativi ove vrste u Bosni i Hercegovini, koja ima za cilj da doprinese inkluzivnoj i održivoj urbanoj transformaciji kroz kolektivno dijeljenje ideja za obnovu i unapređenje javnih površina od strane građana, te realiziranje konkretnih akcija koje će rezultirati zelenim, živopisnim i za život ugodnim ulicama i javnim površinama u općini Centar.

Projekat podrazumijeva osmišljavanje i izradu digitalne platforme, koja bi služila za interaktivno prikupljanje ideja građana o određenim javnim površinama u Općini Centar, a gdje su planirane urbane transformacije.

"Planirano je da digitalna platforma bude funkcionalna već u oktobru 2021. godine kao dio službene web stranice Općine Centar. Platforma će služiti kao alat za sprovođenje inkluzivnijih, interesantnijih i efikasnijih javnih konsultacija na temu urbanih javnih površina. Također, ovaj jednostavan digitalni alat bi služio kao svojevrstan on-line repozitorij ideja i sugestija građana na osnovu kojih bi se pristupilo obnovi i transformaciji lokaliteta", navodi se u saopćenju.

Ideje i vizije građana će se prikupljati za željenu funkcionalnost javnog prostora, ali i za društveni, fizički, ekološki, ekonomski i kulturni oblik i sadržaj istog. Građani će moći iznijeti svoje ideje za zelenu i svima pristupačnu urbanu infrastrukturu (npr. obnova i ozelenjavanje fasada, obnova javne rasvjete, uklanjanje prostornih barijera, izmještanje parkinga, zelena infrastruktura, ozelenjavanje krovova, urbane farme, i sl.), opremu i objekte (npr. nove klupe, kante za otpatke, parking za bicikle, nadstrešnice, i sl. ), umjetničke, kulturne i druge kreativne aktivnosti, izložbe i predstave na otvorenom, sportske i rekreativne zone, dječija igrališta, ulične festivale i markete, biblioteke na otvorenom i druge sadržaje, ili druge inovativne vizije koje mogu doprinijeti da urbani prostori budu ugodniji, održiviji, zabavniji i više usmjereni na kvalitetniji život.

"Kada se prikupe ideje i prijedlozi građana za odabranu lokaciju, projekat će raditi na pretvaranju kolektivnih ideja u scenarije za transformaciju urbanih područja. Ovi scenariji će se koristiti i za razvijanje prezentacija virtuelne i proširene stvarnosti, omogućavajući građanima drugačije iskustvo u zamišljanju javnih prostora budućnosti.

Pet prioritetnih lokacija će biti uključeno u proces kolektivne ideacije putem digitalne platforme u periodu oktobar - novembar ove godine, i to: dio ulice "Musala" (od "Obale kulina bana" do ulice "Mis Irbina"), "Radićeva" ulica, "Hastahana", Bulevar "Franca Lehara", te "sive zone" uz ulicu "Branilaca Sarajeva" (na potezu od "Šenoine" do "Radićeve" ulice)", saopćeno je iz Općine Centar.

Nakon javnih konsultacija jedna od pet odabranih pilot lokacija će biti obnovljena na osnovu ideja građana i poslužit će kao demonstracija održive urbane transformacije a koja potiče i vođena je lokalnim zajednicama.

Općina Centar, zajedno sa svojim partnerima, informisati će građane o predstojećim digitalnim javnim konsultacijama, i spremna je podržati kreativne i konstruktivne povratne informacije građana i prijedloge za obnovu ili razvoj javnih prostora na teritoriji općine Centar u Sarajevu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije