Opština Sokolac otvara vrata međunarodnim investitorima

11.08.2021. 14:56 / Izvor: Akta.ba
Opština Sokolac otvara vrata međunarodnim investitorima

Predstavnici Biofarm International Consortium, koji imaju namjeru investicionog ulaganja u agroindustrijski sektor u opštini Sokolac.

Predstavnici Biofarm International Consortium, koji imaju namjeru investicionog ulaganja u agroindustrijski sektor u opštini Sokolac, sastali su se danas sa načelnikom opštine Sokolac Milovanom Bjelicom. Iz pomenutog međunarodnog konzorcijuma naglašavaju da je težište ulaganja na integrisanoj proizvodnji u primarnom sektoru – pčelarstvo i lјekovito bilјe, a u sekundarnom – farmaceutski, biokozmetički proizvodi i suplementi, namjenjeni za međunarodno tržište i izvoz.

"Sveukupni kapacitet zapošlјavanja bi bio između 150 i 200 lјudi. U narednih dvije do tri nedjelјe biće dostavlјeno pismo o namjerama, gdje će se otvoriti zvanični pregovori sa opštinom Sokolac u smislu konkretizacije investicionog ulaganja", poručili su iz Konzorcijuma.

Načelnik opštine Milovan Bjelica istakao je zadovolјstvo što je interesovanje za ovu lokalnu zajednicu pokazala još jedna međunarodna privredna delegacija, koja ne samo da je uvezana sa Republikom Srpskom i Srbijom, već i članicom EU Mađarskom.

"Upoznao sam goste o stanju, aktivnostima i privlačenju stranih investitora u našoj opštini sa posebnim naglaskom da smo u potpunosti opredjelјeni za proizvodnju zelene energije. Takođe, uputio sam ih o svim planovima i strategijama u oblastima privrede i turizma. Zamolio sam naše prijatelјe da pronađu jednu opštinu u Mađarskoj sa kojima bi se se privredno povezali u narednom periodu. Za Sokolac bi veliki iskorak unaprijed bio da istupimo na tržište sa jednom opštinom u Evropskoj Uniji", tvrdi Bjelica i dodaje:

"Da smo u poslјednje vrijeme intenzivno posvećeni temi zelene energije, u prilog ide činjenica da sam se danas, prije gostiju iz Konzorcijuma, sastao sa predstavnicima njemačkih kompanija kako bismo nastavili razgovore o solarnim elektranama. Dogovorili smo se o potezima koje trebamo pokrenuti i rokovima koje moramo ispoštovati. Konkretno, do polovine septembra sakupićemo papirologiju i sve što je neophodno za izradu studije i projektne dokumentacije. Iako je bilo riječi i o vjetroelektranama, izvjesno je da će se kod nas realizovati projekat proizvodnje energije na sunčevu svjetlost. Istraživanja su pokazala da je to najbolјa opcija, ako uzmemo u obzir veliki broj sunčanih dana u toku jedne godine", pojasnio je Bjelica.

Prema njegovim riječima, ovaj projekat otvara vrata i za druga ulaganja, prvenstveno misleći na automobilsku industriju. S obzirom na to da se u evropskim zemlјama sve više koriste automobili na električnu energiju, opština Sokolac je već stupila u kontakt sa predstavnicima proizvođača "Volkswagen" i bliskih kompanija kako bi se dogovorili o mogućoj saradnji u narednom periodu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije